Komisia pre boj proti fašizmu zasadala po prvýkrát

V parlamente v stredu premiérovo zasadala Komisia NR SR pre boj proti fašizmu. Jej členovia v stredu diskutovali o príčinách rastu rasovej a etnickej neznášanlivosti v európskej spoločnosti.

26.10.2016 15:55
debata (53)

Na návrh predsedu komisie Ľuboša Blahu došlo k zhode, že komisia prizve na svoje najbližšie rokovanie aj ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, aby predstavila svoje aktuálne legislatívne aktivity v oblasti boja proti fašizmu.

V komisii sú podľa jej predsedu Ľuboša Blahu predstavitelia veľmi odlišných politických prúdov, ktorí majú často diametrálne odlišné názory na domácu či zahraničnú politiku, a ktorých spája iba snaha o elimináciu fašizmu, nacizmu, xenofóbie, rasizmu a ďalších foriem intolerancie a neznášanlivosti.

Na tejto širokej platforme bude komisia pracovať a odporúčať svoje návrhy na riešenie tejto problematiky.

„Nespája nás nič iné, ako antifašizmus. Komisia len vytvára možnosť pre politikov, odborníkov a aktivistov, aby prezentovali svoje návrhy na boj proti fašizmu a ponúkali ich predstaviteľom exekutívy a verejnej správy, ktorých si budeme prizývať. Nie je to žiaden klub ani spolok, ale pracovný priestor pre vecnú a konštruktívnu debatu o tom, ako poraziť pravicový extrémizmus. V tomto sa musia vedieť zhodnúť všetci, tak ľavičiari, ako aj pravičiari,“ povedal Blaha dnes pre agentúru SITA.

Parlamentný výbor pre európske záležitosti schválil v októbri zloženie Komisie NR SR pre boj proti fašizmu. Vznik komisie schválil výbor už v júni. S výnimkou Ľudovej strany Naše Slovensko za zloženie komisie hlasovali všetci prítomní členovia na rokovaní.

Za politické kluby sú členmi komisie poslanci Ľuboš Blaha (Smer-SD), Katarina Csefalvayova (Most-Híd), Anton Hrnko (SNS), Juraj Droba (SaS), Viera Dubáčová (OĽaNO) a Milan Krajniak (Sme rodina). Nominácie si kluby vyberali sami.

Členmi komisie sú aj osobnosti, ktoré sú uznávané v boji proti extrémizmu a dlhodobo prispievajú k šíreniu hodnôt tolerancie, solidarity a medziľudskej vzájomnosti. Členstvo v komisii je čestné. Za občiansku spoločnosť budú členmi komisie Pavel Traubner, Dušan Kováč, Pavol Mešťan, Ingrid Kosová, Radoslav Sloboda, Martin Krno, Alena Krempaská a Andrej Findor.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #NR SR #Ľuboš Blaha