Strom roka rastie v Budatínskom parku

Má asi 270 rokov, vysoký je 27 metrov a jeho kmeň po obvode už presiahol šesť metrov. Najstarší a najväčší z platanov v Budatínskom parku pri Žiline včera získal vo verejnej ankete nadácie Ekopolis titul Strom roka 2016. Budúci rok zastúpi Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

26.10.2016 18:00
Platan Foto: ,
Na snímke sú dvaja bratia. Väčší je mohutný a krásny, menší chorý a bútľavý. Nerozlučne sú spätí koreňmi.
debata (3)

Platan javorolistý zasadili, keď sa v roku 1745 vtedajší majiteľ Budatínskeho panstva gróf Ján Suňog rozhodol, že dá upraviť okolie hradu. Na založenie parku si najal záhradníka zo Sliezska Františka Rodera.

V rozľahlom zámockom parku rastie niekoľko platanov, jeden aj v tesnej blízkosti víťazného stromu. Spolu vyrastali, no osudy majú iné.

„Nominovaný platan má zo všetkých platanov v parku najrozložitejšiu korunu a najširší kmeň. V jeho tesnej blízkosti rastie jeho brat, ktorý je menší, chorý, bútľavý. Ale napriek tomu všetky tie roky stoja vedľa seba a navzájom sa podporujú. Sú posplietané koreňmi,“ hovorí riaditeľka Považského múzea Žilina Zuzana Kmeťová. Druhý menší platan zrejme o časť koruny prišiel po zásahu bleskom a napadla ho drevokazná huba.

zväčšiť Platan v Budatínskom parku rastie už 270 rokov. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Platan Platan v Budatínskom parku rastie už 270 rokov.

Platan javorolistý je krížencom euroázijského druhu platana východného a severoamerického platana západného. Rastie kúsok od hradného múru, blízko chodníka, a tak ho málokto prehliadne. „Z jeho košatej koruny dokážu na jeseň spadnúť až tri tony lístia,“ približuje správca Budatínskeho parku Pavol Chabada.

Budatínsky park je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou. Pred šiestimi rokmi päťhektárové územie prešlo obnovou. Koncom augusta dala žilinská župa nainštalovať pri vstupoch do parku sčítače. Tie za mesiac ukázali, že areál navštívi mesačne približne 30-tisíc ľudí.

Platan získa odmenu v podobe dendrologického posudku, spolu so stromami na 2. a 3. mieste ankety aj finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur pre každý strom. Ružová hruška z Bošáce, minuloročný víťaz, skončila v európskej súťaži na treťom mieste. Pred ňou sa umiestnili tatobitská tisícročná lipa z Českej republiky a víťazný dub z Maďarska.

Výsledky ankety Strom roka 2016:

  • 1. miesto – Platan javorolistý – 2 488 hlasov. Budatín, okr. Žilina, lokalita: park pri Budatínskom hrade, vek: 270 rokov, obvod: 603 cm, výška: 27 m
  • 2. miesto – Lipa malolistá – 2 034 hlasov. Spišské Bystré, okr. Poprad, lokalita: v juhovýchodnej časti nového cintorína, vek: 200 rokov, obvod: 597 cm, výška: 17 m
  • 3. miesto – Pagaštan konský – 1 929 hlasov. Malý Cetín, okr. Nitra, lokalita: v parku pri kostole, vek: 165 rokov, obvod: 307 cm, výška: 20 m

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Budatín #Európsky strom roka #Ekopolis