Policajný prezident Gašpar nevie, koľko je v Gorile obvinených

V kauzách súvisiacich so spisom Gorila bolo vedených 23 trestných stíhaní, z toho šesť je ešte otvorených. Minimálne vo dvoch veciach by mohlo byť vyšetrovanie ukončené začiatkom budúceho roka. Uviedol to po tajnom rokovaní branno-bezpečnostného výboru parlamentu policajný prezident Tibor Gašpar. Ten bol dozorujúcim prokurátorom Dušanom Kováčikom poverený, aby informoval o vyšetrovaní. Kto a kedy však skončí pred súdom kvôli veciam, ktoré Gorila popisuje, je stále v nedohľadne.

27.10.2016 16:12 , aktualizované: 28.10.2016 10:00
NR SR, Kaliňák Foto: ,
Podľa opozície výbor ku Gorile bez Gajdoša nemá význam, od ministra sa nové informácie nedozvedeli.
debata (44)

Mimoriadne rokovanie výboru žiadala opozícia a podporili ju aj poslanci SNS a Mostu-Híd. Opoziční poslanci z SaS a OĽaNO však napokon boli nespokojní a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi hlasno vyčítali, že na výbor neprišiel aj šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Marek Gajdoš. Opozícia požadovala, aby jej sám Gajdoš vysvetlil dôvody, prečo sa rozhodol odísť do civilu. Pred časom sa totiž sťažoval na podmienky svojej práce a hovorilo sa aj o jeho zlých vzťahoch so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý kauzu dozoruje.

Škandál Gorila hovorí o korupcii, finančných machináciách a ovplyvňovaní politikov podnikateľskými skupinami. Spis s názvom Gorila sa objavil na internete ešte pred piatimi rokmi a odvtedy na jeho objasnení polícia pracuje. Minister Kaliňák včera tvrdil, že vyšetrovatelia sa dostali veľmi ďaleko. „Podľa mojich vedomostí v niektorých prípadoch sa vedú dôležité trestné konania aj s niekoľkými obvineniami. Nebolo to ani zbytočné, ani márne, a ešte sa to hlavne neskončilo,“ vyhlásil.

Policajný prezident Gašpar nepovedal, koľko ľudí je obvinených. „Klamal by som, keby som povedal presne,“ podotkol. Ani nepotvrdil, že spis Gorila je pravdivý. V tejto súvislosti poukázal na rozhodnutie Ústavného súdu, že akákoľvek nezákonná činnosť SIS v rámci odpočúvania v tejto kauze a akýkoľvek dôkaz vystavaný na tejto nezákonnosti, je nepoužiteľný. Preto treba podľa Gašpara postupne preveriť obsah spisu a závisí od vyšetrovateľov, čo sa potvrdí ako pravdivé. Opozícia väčší dôraz ako na informácie o vyšetrovaní dávala na to, že nebol pozvaný šéf tímu Gajdoš. „My sme nezvolávali výbor kvôli tomu, aby sme zobrali na vedomie informáciu ministra vnútra, ale aby sme počuli, čo hovoria minister, policajný prezident a vyšetrovateľ Gajdoš,“ uviedol poslanec Richard Vašečka z OĽaNO. Avizoval preto zvolanie ďalšieho výboru, na ktorý by prišiel aj šéf tímu Gorila.

Kaliňák: Policajti alebo vyšetrovatelia nikdy nechodili na výbor

Minister Kaliňák namietal, že na výbor nikdy nechodili policajti alebo vyšetrovatelia. „Pán Gajdoš je viazaný mlčanlivosťou a takúto žiadosť mi môže doručiť len súd, čiže by nemohol nič povedať,“ argumentoval Kaliňák. Opozícia však chcela verejne konfrontovať Gajdoša s policajným prezidentom, ktorý Gajdoša kritizoval, že uteká pred zodpovednosťou. Gajdoš svoj odchod do civilu zdôvodnil tak, že nemôže tolerovať podmienky, v ktorých sa ocitol vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na jeho prácu a nepriamo aj na jej výsledky. Hovorilo sa tiež o jeho napätých vzťahoch so špeciálnym prokurátorom Kováčikom. Gajdoš bol vedúcim tímu Gorila od roku 2012, ktorý vznikol ešte za éry ministra vnútra Daniela Lipšica.

Gašpar si s Gajdošom vysvetľovali konfrontačné vety

Policajný prezident Gašpar vo štvrtok uviedol, že mal s Gajdošom dvojhodinový rozhovor a vysvetlili si konfrontačné vety. „Pán Gajdoš povedal, že nejde o policajného prezidenta, nejde o ministra vnútra, dokonca nejde ani o žiadnych ďalších nadriadených. Jeho základný problém je v rôznom pohľade na postup vo vyšetrovaní s pohľadom dozorového prokurátora, ale to si musia oni bližšie vysvetliť,“ povedal Gašpar dôvody odchodu šéfa tímu Gorila do civilu. Konflikt Gajdoša s Kováčikom nechcel Gašpar komentovať. „Bohužiaľ, musím rešpektovať to, čo povie prokurátor,“ poznamenal policajný prezident. Na otázku, či sa poďakuje Gajdošovi za vykonanú prácu, Gašpar povedal, že to bežne nerobí u každého policajta. „Ale vzhľadom na to, že už komunikujeme dosť intenzívne, tak mu určite poďakujem,“ uzavrel Gašpar.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #kauza Gorila #Marek Gajdoš