Pacientov v Národnom onkologickom ústave nepoškodili, tvrdí ÚDZS

Vlani v decembri v Národnom onkologickom ústave obvinili deväť ľudí pre krádeže onkoliekov. Mali s nimi podozrivo manipulovať.

27.10.2016 19:25
národný onkologický ústav v Bratislave Foto: ,
Národný onkologický ústav v Bratislave.
debata (8)

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) tvrdí, že Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave nepochybil pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, zdravie pacientov tam nikto nepoškodil. Úrad vykonal kontrolu po tom, čo v NOÚ vlani v decembri obvinili pre krádeže onkoliekov deväť ľudí. Mali s nimi podozrivo manipulovať. Informáciu priniesol web teraz.sk.

Z deviatich obvinených boli šiesti zamestnancami NOÚ, z ústavu ich prepustili. Po tom, ako riaditeľa NOÚ Jozefa Dolinského upozornili koncom minulého októbra zamestnanci na podozrivú manipuláciu s liekmi, obrátil sa na políciu, ktorá začala trestné stíhanie pre krádež. NOÚ odmietol, že by došlo k ohrozeniu pacientov.

„Zo strany dohliadaného subjektu neboli zistené nedostatky v poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Závery vykonaných dohľadov nepreukazujú poškodenie zdravia u kontrolovaných pacientov,“ povedala hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová.

Úrad preveroval zdravotné dokumentácie pacientov, posudzoval správnosť indikácie lieku a dávky, tiež záznam o jeho podaní v predpísanej dávke. K dohľadu si úrad prizval konzultantov z klinickej onkológie, onkológie v gynekológii a klinickej farmakológie.

Dohľad v NOÚ inicioval aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý tam tiež nenašiel pochybenia, vyplýva z jeho nedávnej kontroly. Zameral sa na prípravu liekov v zariadení. NOÚ podľa ŠÚKL „dodržiava postupy pre prípravu koncentrácie liekov a jeho pracovníci ich prichystajú tak, ako to požaduje lekár“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #Národný onkologický ústav