Hrnko: Grendel by mal zvážiť zotrvanie na poste predsedu výboru

Gábor Grendel (OĽaNO) by mal zvážiť svoje zotrvanie na poste predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Na dnešnej mimoriadnej schôdzi výboru poslanci prijali uznesenie, v ktorom vyjadrili pochybnosť, či poslanec Gábor Grendel, ktorý i vzhľadom na začaté trestné konanie voči jeho osobe je tá osoba, ktorá by mala zostať vo funkcii. Povedal to po rokovaní výboru jeho člen Anton Hrnko (SNS).

28.10.2016 16:29
Anton Hrnko Foto: ,
Podpredseda SNS Anton Hrnko.
debata (33)

„Samozrejme, sme ho neodvolali a ani nenavrhujeme jeho odvolanie, ale vyzvali sme ho, aby v zmysle politickej kultúry, ktorú aj on presadzuje, zvážil, či je tou správnou osobou, ktorá zaujíma tento post a či by nemal z tejto funkcie odstúpiť,“ povedal Hrnko.

Hoci podľa Hrnka „je odporné, aby sa osobné komunikácie zverejňovali, ale nemôžu to ignorovať“. „Pán Grendel sa oboznamoval s informáciami, s ktorými sa oboznamovať nemal a ešte ich aj podal tlači,“ dodal s tým, že ako hovorca bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica nemal Grendel právo vynášať citlivé informácie na verejnosť.

„Ak bude obžalovaný, budeme konať. Teraz nie je dôvod mu nedôverovať,“ dodal s tým, že ak bude obžalovaný Národnou kriminálnou agentúrou, tak navrhnú jeho odvolanie z funkcie šéfa výboru.

„Považujem za sväté právo každého poslanca zvolať takýto výbor. Je právom každého poslanca navrhnúť zvolenie alebo odvolanie predsedu výboru,“ povedal Gábor Grendel s tým, že svoje zotrvanie na poste predsedu výboru zvážil a že sa ho dobrovoľne vzdať neplánuje.

Koaliční poslanci upozorňujú na zverejnenú SMS komunikáciu novinárov so súčasným poslancom NR SR Gáborom Grendelom v čase, keď pôsobil ako hovorca ministra vnútra. Komunikáciu zverejnil minulý týždeň Marián Kočner. Ten na tlačovej besede informoval, že sa nedávno dostal k e-mailu nemenovanej novinárky, podľa ktorého Daniel Lipšic ešte ako minister vnútra organizoval neoficiálne stretnutia s novinármi a poskytoval im informácie, k akým sa bežne nemohli dostať, napríklad informácie z vyšetrovacích spisov.

Dôkazom o takýchto stretnutiach a užších vzťahoch medzi Lipšicom a niektorými novinármi je podľa Kočnera aj internetová stránka, ktorú prezentoval na tlačovej konferencii. O existencii spomínaného e-mailu aj internetovej stránky Kočner podľa vlastných slov informoval vyšetrovateľov. Z doterajšieho vyšetrovania podľa Kočnera jasne vyplýva, že osoby, ktoré poskytovali novinárom informácie zo živého vyšetrovania, boli Lipšic a Grendel.

Na webstránke, ktorá už nie je dostupná, boli ich údajné pracovné SMS a e-maily zverejnené bez vedomia a súhlasu novinárov, čo je nelegálne a pravosť zverejnených informácií nie je potvrdená. Obsahujú aj údajné SMS medzi šéfom spravodajstva RTVS Lukášom Dikom a Gáborom Grendelom.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentný výbor #Gábor Grendel #Anton Hrnko