Cintoríny i polícia sa pripravili na davy ľudí

Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých tento rok predišiel dušičkový víkend. Ľudia ho využili a navštívili hroby svojich blízkych už dopredu. Cintoríny, ale aj polícia sa na nával návštevníkov pripravili.

31.10.2016 13:30
dušičky, hroby, slávičie údolie Foto: ,
Počas víkendu prichádzali ľudia k hrobom svojich blízkych aj na cintorín v bratislavskom Slávičom údolí.
debata (1)

V Bratislave aj v iných mestách sú cintoríny otvorené dlhšie, napríklad v Poprade dokonca po celú noc. Polícia posilnila nielen dopravné hliadky, ale aj hliadky poriadkovej polície. Tie strážia verejný poriadok a posvietia si na zlodejov najmä v okolí cintorínov.

Bratislavské mestské pohrebníctvo Marianum očakávalo počas víkendu nápor vyše 200-tisíc návštevníkov. Prispôsobila sa tomu aj mestská doprava. Tá premávala ako v pracovné dni. Tri cintoríny ponúkli najmä starším a invalidným ľuďom pomôcku. K hrobom ich blízkych ich dopravia elektromobily. „Fungujú na troch bratislavských cintorínoch. Na cintoríne vo Vrakuni, v Krematóriu a v Slávičom údolí,“ uviedol riaditeľ Marianum Radoslav Vanuš. Organizácia tiež upravila cintoríny, orezala nebezpečné dreviny, ktoré by mohli ohrozovať návštevníkov. Na bratislavských cintorínoch pribudlo sto nových lavičiek, studničky na odber vody a rýchlejšie sa bude odvážať aj odpad.

Aj mesto Poprad pripravilo na niektorých mestských cintorínoch novinky. Na cintoríne v Strážach pribudol novovybudovaný bezbariérový prístup s parkovacím miestom pre imobilných a stanovišťom pre veľkoobjemový kontajner. Na cintorínoch tiež orezali najstaršie stromy, ktoré ohrozovali okoloidúcich aj pomníky.

Pri cintorínoch a na príjazdových cestách k nim usmerňovali premávku podľa potreby dopravní policajti. Zvýšený dohľad mali najmä na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch. Počas minuloročných „dušičkových“ dní od 30. októbra do 3. novembra totiž došlo na cestách k vyše 200 dopravným nehodám, pri ktorých zomrelo šesť ľudí. Polícia preto vyzvala vodičov, aby jazdili opatrne a prijala opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #cintoríny #Dušičky #Sviatok všetkých svätých #pamiatka zosnulých