Kiska: Situáciu na Ústavnom súde môže vyriešiť Benátska komisia

Ak Národná rada (NR) SR nenavrhne v krátkom čase nových kandidátov na ústavných sudcov, prezident SR Andrej Kiska z titulu svojej funkcie oficiálne požiada Benátsku komisiu o právny názor v súvislosti s menovaním sudcov Ústavného súdu SR. Kiska to pred médiami vyhlásil po stretnutí s predsedom Benátskej komisie Giannim Buquicchiom v Prezidentskom paláci.

07.11.2016 12:36 , aktualizované: 14:50
Andrej Kiska Foto:
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (75)

„Ústavný súd mal šancu na môj podnet urobiť jediné právne čisté a presvedčivé riešenie, a to aby plénum ústavného súdu podalo záväzný výklad Ústavy SR o menovacích právomociach prezidenta, aby plénum ústavného súdu týmto spôsobom zastavilo svojvoľné pokusy senátov prepisovať ústavu a vynášať súdy, ktoré sú za hranicou ich oprávnení,“ vysvetlil Kiska. Nestalo sa tak. Od Benátsklej komisie tak bude očakávať odporúčania, ako túto situáciu vyriešiť. „Závery Benátskej komisie nie sú záväzné, ale môžu byť dobrým a užitočným námetom, keď nie je dobrá vôľa a ochota veci riešiť,“ povedal Kiska s tým, že ako prezident má záujem, aby sa situácia súdnictva na Slovensku vyriešila v súlade s Ústavou SR a na základe princípov demokracie. Vo vládnej koalícii však momentálne podľa Kisku nepanuje zhoda ani ochota zrealizovať v krátkom čase programové vyhlásenie vlády v tejto veci.

„Mám záujem na tom, aby sme uplatňovali najvyššie nároky na obsadenie ústavného súdu ako vrcholnej súdnej inštancie demokratického právneho štátu,“ uviedol Kiska a dodal, že do budúcnosti musí Slovensko odstrániť právne a politické pochybnosti a spory, do ktorých „nás uvrhli niektoré rozhodnutia ústavného súdu“.

Kiska: Za riešením nie je boj o prestíž

Prezident si praje, „aby nikto na Slovensku nemal pokušenie považovať riešenie, ktoré musíme nájsť, za nejaký boj o osobnú, mocenskú alebo politickú prestíž“. „Možno si niekto kladie otázku prečo nepočkám na výsledky nových konaní, ktoré sa začali na ústavnom súde. Dokonca je tu aj podanie od bývalého kandidáta, ktorý v minulosti svoju sťažnosť (na nevymenovanie prezidentom za ústavného sudcu, pozn. SITA) stiahol, a teraz sa sťažuje znova. Až tam sme sa dostali,“ vysvetlil Kiska. Ústavný súd potrebuje autority, ktoré budú všeobecne rešpektované, morálne spôsobilé. „Autority, ktorým budeme môcť dôverovať, budú chrániť naše práva a slobody. Autority, ktoré budú nezávisle a nestranne rozhodovať,“ dodal Kiska.

Gianni Buquicchio navštívil Slovensko po tom, čo na situáciu na ústavnom súde upozornili Benátsku komisiu poradca prezidenta SR a bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák a zástupkyňa ústavného súdu Jana Baricová. Benátska komisia je skrátený názov Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva, ktorá je poradným orgánom Rady Európy. V ich kompetencii je posudzovať dodržiavanie ústavnosti členských krajín EÚ.

Prezident Andrej Kiska naposledy nevymenoval z pätice Eva Fulcová, Miroslav Ďuriš, Juraj Sopoliga, Mojmír Mamojka a Jana Laššáková žiadneho kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR. "Zistil som, že existujú závažné dôvody na nevymenovanie týchto kandidátov za sudcov,“ vyhlásil vtedy prezident. Predseda parlamentu Andrej Danko požiadal v auguste tohto roka Kisku aby prehodnotil svoje rozhodnutia o nevymenovaní ústavných sudcov, ten však na svojom rozhodnutí trvá. Traja kandidáti Eva Fulcova, Juraj Sopoliga a Miroslav Ďuriš podali v septembri na ústavnom súde na Kisku sťažnosť. K nim sa pridal aj sudca Ján Bernát, ktorý svoju prvú sťažnosť stiahol a teda prezident o ňom druhý raz ani nerozhodoval. Podať sťažnosť na prezidenta chce aj ďalšia neúspešná kandidátka a to poslankyňa Smeru Jana Laššáková.

Danko:Prezident si má sudcu z kandidátov vybrať, nie ich spochybňovať

Národná rada (NR) SR vyberá kandidátov na post ústavných sudcov a tieto nominácie posiela prezidentovi SR, ktorý má právo vybrať si. Toto právo však neznamená, že prezidentská kancelária bude nanovo posudzovať vhodnosť, resp. nevhodnosť kandidáta. Vyhlásil to predseda parlamentu Andrej Danko po tom, čo sa stretol s predsedom Benátskej komisie Rady Európy Giannihom Buquicchiom. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Zuzana Čižmáriková.

Danko tiež vyhlásil, že prezidentovo právo vybrať si z kandidátov na ústavných sudcov tiež neznamená, že bude prezident spochybňovať podmienky výberu a kvalifikačné predpoklady kandidátov. "Zároveň ešte stále nemáme stanovisko Ústavného súdu v tejto veci, ktoré v každom prípade budem rešpektovať,“ povedal Danko.

Danko poskytol podľa Čižmárikovej predstaviteľom Benátskej komisie komplexnú informáciu o platnosti Ústavy SR v tejto téme. Zároveň NR SR informovala komisiu aj o tom, že v minulosti sa tiež uskutočnili opakované voľby ústavných sudcov, tie však boli „bez akýchkoľvek problémov“. „Aj táto voľba bola za rovnakých kritérií a platnej legislatívy,“ uvádza sa v Dankovom vyhlásení. Tvrdí, že národná rada je inštitúcia, ktorá má právo hodnotiť a preskúmať podmienky a vhodnosť jednotlivých kandidátov, preto ubezpečila Buquicchia, že mu poskytne plnú súčinnosť pri riešení tohto problému.

"Stanovisko Benátskej komisie Rady Európy môže prispieť svojou činnosťou k vyjasneniu určitých nezrovnalostí, pokiaľ zlyhá ústavný mechanizmus, v tejto otázke však ústavný súd koná,“ dodal Danko.

Danko sa s Buquicchiom stretol po tom, čo s ním ráno rokoval aj prezident Andrej Kiska, ktorý povedal, že ak Národná rada SR nenavrhne v krátkom čase nových kandidátov na ústavných sudcov, z titulu svojej funkcie oficiálne požiada Benátsku komisiu o právny názor v súvislosti s menovaním sudcov Ústavného súdu SR.

„Ústavný súd mal šancu na môj podnet urobiť jediné právne čisté a presvedčivé riešenie, a to aby plénum ústavného súdu podalo záväzný výklad Ústavy SR o menovacích právomociach prezidenta, aby plénum ústavného súdu týmto spôsobom zastavilo svojvoľné pokusy senátov prepisovať ústavu a vynášať súdy, ktoré sú za hranicou ich oprávnení,“ vysvetlil Kiska.

Nestalo sa tak. Od Benátskej komisie tak bude očakávať odporúčania, ako túto situáciu vyriešiť. Ústavný súd potrebuje podľa Kisku autority, ktoré budú všeobecne rešpektované, morálne spôsobilé. „Autority, ktorým budeme môcť dôverovať, budú chrániť naše práva a slobody. Autority, ktoré budú nezávisle a nestranne rozhodovať,“ dodal Kiska.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Ústavny súd #Andrej Kiska #ústavní sudcovia