Minister Lajčák: Klame sa ešte viac, ako som si myslel

O voľbe generálneho tajomníka OSN a samotnom výsledku hlasovania sa stále diskutuje a hlavne špekuluje. Aj na slovenskej politickej scéne. Ako konštatoval slovenský kandidát, šéf diplomacie Miroslav Lajčák počas nedávnej oficiálnej návštevy Kazachstanu, "zastavil som sa tesne pod vrcholom diplomatického Mount Everestu".

08.11.2016 08:00
debata (104)

Nie ste sklamaný, že ste sa nedostali na jeho vrchol?
Nie. Myslím si, že v silnej konkurencii som ako kandidát zo Slovenska obstál. Aj keď išlo skutočne o možno akýsi diplomatický Mount Everest a zostal som tesne pod jeho vrcholom. Skončil som však na druhom mieste v procese, ktorý sledoval celý svet. Dodnes sa stretávam s ľuďmi, ktorí mi gratulujú k mojej aktivite v spomínanom hľadaní politika na post generálneho tajomníka OSN. V procese, v ktorom ma nik takpovediac veľký netlačil. Je to len a len výsledok nášho úsilia.

Chcete povedať, že nik z veľkých svetových politických hráčov za vás neloboval?
Nie, neloboval. Od začiatku som vystupoval ako kompromisný kandidát. Pritom v zozname uchádzačov boli napríklad jasní kandidáti Moskvy alebo Washingtonu. Jeden ich tlačil a druhý ich zase blokoval. Našou prednosťou, ako nás mnohí vnímali, bola priechodnosť nielen mojej kandidatúry, ale aj Slovenska ako krajiny, ktorá nepatrí k extrému.

Čo osobne ste si vzali z výsledku hlasovania?
V prvom rade to bola pre mňa veľká skúsenosť. Geopolitická hra jasne ukázala, že napriek toľkému skloňovaniu nášho regiónu a potreby postaviť na čelo organizácie ženu, sme napokon zvolili muža zo západoeurópskej skupiny, z ktorej pochádza doteraz najviac generálnych tajomníkov OSN. Konkrétne traja z ôsmich. Musíme to ale brať ako skutočnosť. A tak sme to brali od začiatku.

Hovoríte o skúsenostiach všeobecne. Skúste nazvať aspoň jednu konkrétnu.
Zistil som, že sa klame ešte viac, ako som si myslel. Tvrdí sa niečo, čo nie je pravda. Nehovorím, že som o tom predtým nevedel, ale potvrdilo sa to aj v tomto prípade. Slovensko napriek tomu určite kredit nestratilo a z hľadiska prestíže sme sa dostali ešte viac do povedomia sveta, a to považujem za hlavné pozitívum.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Miroslav Lajčák #Jerlan Idrisov