Polícia zatýkala pre podvody s betonárskou oceľou

Viac ako dvadsať ľudí zatkli elitní policajti z Národnej kriminálnej agentúry po celom Slovensku. Policajná akcia súvisí s vyšetrovaním niekoľkomiliónového daňového úniku pri obchode s betonárskou oceľou.

09.11.2016 11:49
debata (2)

Národná kriminálna agentúra a Finančná správa pracovali na prípade dlhšie. V pondelok spadla klietka a prišlo k zatýkaniu. Policajné razie sa konali v Bratislave, Trnave, Košiciach a Banskej Bystrici. Správy o zatýkaní včera potvrdil prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. „Prípad DPH, o ktorom budeme informovať pravdepodobne v stredu, sa vyšetruje štyri roky, možno aj viac, v operatívnej rovine," uviedol.

Hoci je polícia na informácie skúpa, podľa všetkého je akcia zameraná na aktivity oceliarne Slovakia Steel Mills v Strážskom. Tá je dnes v konkurze, finančné ťažkosti mala od roku 2014. Dôvodom insolventnosti spoločnosti mal byť vyše 160-miliónový úver od českej banky, ktorý nedokázala splácať. Dlhovala aj energetikom, ale aj iným spoločnostiam. V tom čase malo ísť o najväčší konkurz na Slovensku, keď celkové pohľadávky ňom dosiahli až 260 miliónov eur. Daniari zároveň odmietli vyplatiť spoločnosti nadmerný odpočet vo výške štyri milióny eur. Uplatňovanie odpočtu už pred dvoma rokmi vyvolávalo u nich pochybnosti.

Podozrivá firma

Firma bola odvlani v hľadáčiku Národnej kriminálnej agentúry pre podozrenie z neodvádzania a krátenia daní. Do pozornosti úradov sa oceliari už v minulosti dostali tým, že v systéme uplatňovania DPH dosahovali pravidelne nadmerné odpočty. Dôvodom mal byť vysoký objem výroby založený na domácom nákupe s nárokom na odpočet DPH.

Polícia preveruje už dlhšie podozrenie, že spoločnosť obchodovala s neprimerane ohodnoteným oceľovým šrotom. „Konkrétne ide o nadmerné odpočty DPH s komoditou betonárskej ocele,“ povedal hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl. Bližšie informácie neposkytol s odkazom na prebiehajúce procesné úkony.

Pondelňajší zásah potvrdila aj Finančná správa. „Ide o celoslovenskú akciu zameranú na podvody s DPH pri obchodovaní so stavebnou oceľou. Zapojené sú desiatky ľudí z Kriminálneho úradu Finančnej správy,“ uviedla hovorkyňa Patrícia Macíková.

Podvody s nadmernými odpočtami

Pri podvodoch s nadmernými odpočtami DPH obchoduje medzi sebou viacero firiem, často aj zo zahraničia, a tovar aj obchody sú fiktívne alebo nadhodnotené. V tomto prípade prebiehala údajne policajná razia aj v Česku. Tam už aktivity spoločnosti pred rokmi tiež vyšetrovali. Dôkazy o tom, že oceliareň vedome nakupovala predražený železný šrot, sa však nepotvrdili a česká polícia trestné stíhanie zastavila.

Oceliareň Slovakia Steel Mills v Strážskom začala pôsobiť na trhu v roku 2011. Stáť za ňou mali dvaja finančníci z dnes už neexistujúcej finančnej skupiny. Vlani vo februári fabriku súd poslal do konkurzu, keď odmietol snahu majiteľov zbaviť sa dlhov v reštruktura­lizácii.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový únik #NAKA