Nemocnica v Podunajských Biskupiciach končí

Nemocnica v bratislavských Podunajských Biskupiciach zanikne. Jej oddelenia sa presunú do iných pracovísk Univerzitnej nemocnice Bratislava. Ministerstvo zdravotníctva sťahovanie odôvodňuje nevyhovujúcimi priestormi.

11.11.2016 20:00
debata (51)

Sľubuje minimálny dopad na pacientov a odmieta, že by išlo o rušenie nemocnice. V Podunajských Biskupiciach sa liečia deti na choroby pľúc, je tu tiež geriatrická klinika a rehabilitačné oddelenie.

Celý areál leží na lukratívnom mieste, zdravotnícke pavilóny sú totiž súčasťou parku. Na to, že sa hovorí o zrušení nemocnice, upozornil poslanec Most-Híd a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Tibor Bastrnák. Túto informáciu podľa vlastných slov zachytil z viacerých zdrojov.

"Pričom doteraz nebola verejne potvrdená zo strany ministerstva zdravotníctva,“ konštatoval poslanec. Pre denník Pravda rezort potvrdil, že nemocnica musí opustiť priestory v Podunajských Biskupiciach. Nové pôsobisko však nebude mať ako celok, ale rozdelí sa na jednotlivé oddelenia.

„V žiadnom prípade nejde o zrušenie pracoviska v Podunajských Biskupiciach. Ministerstvo zdravotníctva dlhodobo vníma nevyhovujúce priestorové podmienky tejto nemocnice, a preto má záujem o presun do iných podstatne vyhovujúcejších priestorov,“ reagoval komunikačný odbor rezortu. Ministerskí úradníci spolu s univerzitnou nemocnicou pripravia harmonogram sťahovania.

„Predpokladá sa, že plán bude vypracovaný do konca mesiaca a potom odkomunikovaný všetkým dotknutým stranám, predovšetkým pacientom a všetkým pracovníkom,“ tvrdí ministerstvo. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová spresnila, že oddelenia v Podunajských Biskupiciach sú v dlhodobom nájme. Ten vyprší k 31. marcu budúceho roka.

Podľa našich informácií však podstatnú časť majetku v tomto komplexe vlastní štát, iba časť pôvodných historických budov patrí reholi Kongregácie milosrdných sestier Svätého kríža. Tá mala vypovedať nájom preto, lebo jej budovy sú v zlom stave. Nájomca, teda bratislavská nemocnica, vraj nebola schopná ich udržiavať ani zhodnocovať a hrozilo, že sa postupom času zrútia.

Detskí pacienti sa presunú do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. „Čo sa týka zamestnancov, budú im ponúknuté miesta v rámci ich odbornosti a špecializácie v súlade s požiadavkami a možnosťami jednotlivých pracovísk,“ doplnila Eliášová. Ďalej uviedla, že všetky kroky smerujú k tomu, aby bol pacient liečený v lepších podmienkach.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nemocnica #Podunajské Biskupice