Nové vrtuľníky by mali dodať firmy Bell a Agusta

Nové vrtuľníky pre potreby policajtov, hasičov a záchranárov by mali Slovensku dodať spoločnosti Bell Helicopter Textron Inc a Agusta Westland S.P.A. Uvádza sa to na stránke Úradu pre verejné obstarávanie.

14.11.2016 15:56
debata (5)

Rezort vnútra vyhlásil na jeseň minulého roka verejné obstarávanie za účelom nákupu ôsmich nových vrtuľníkov pre svoju letku. Na nákup strojov vyčlenili sumu 80 miliónov eur. Nákup má byť financovaný z fondov Európskeho spoločenstva, z prostriedkov Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF), prípadne z iných programov, fondov a finančných mechanizmov, z prostriedkov štátneho rozpočtu a z vlastných prostriedkov.

Letecký útvar MV SR disponuje momentálne dvoma vrtuľníkmi Bell 429 a jedným Mil Mi 171, ktoré sú využívané na záchranárske prace vo vysokohorskom teréne, hasenie požiarov a policajné činnosti od monitorovania slovensko-ukrajinskej hranice až po monitorovanie dopravnej a bezpečnostnej situácie. Druhý stroj Mil Mi 171 čaká na generálnu opravu. Letke ministerstva pribudli v tomto roku aj nové lietadlá, konkrétne Airbus A-319 a tiež Fokker 100, pričom druhý stroj tohto typu by mal mať rezort k dispozícii do konca tohto roka. Letka rezortu tiež disponuje dvoma lietadlami Jak-40 a dvoma strojmi Tupolev TU-154 M, z ktorých jeden je odstavený na ploche a nelieta. Druhý TU-154 M bude aspoň tri nasledujúce roky slúžiť ako záloha, prípadne na humanitárne účely. Jeden Jak-40 bude lietať už len tento rok, druhý o rok dlhšie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #vrtuľníky