Kauza falošnej kliniky: Pacient po zákroku prišiel o nohu

Falošná klinika plastickej chirurgie v centre Bratislavy začala odkrývať ďalšie hrozivé tajomstvá. Ukázalo sa, že okrem vylepšovania prsníkov, postavy či tváre, tam načierno vykonávali aj operácie kŕčových žíl.

21.11.2016 14:51 , aktualizované: 19:34
bratislava, staré mesto, klinika, plastická... Foto: ,
Falošná klinika plastickej chirurgie sídlila v centre Bratislavy.
debata (12)

Bratislavskej župe sa ozval pacient, ktorý po takom zákroku prišiel o nohu. Prípadom sa zaoberá polícia. V podobných súkromných centrách krásy sa točia veľké peniaze, pacient tu platí v hotovosti často tisíce eur.

Škandál s klinikou, ktorá nemala na činnosť povolenie, sa prevalil v septembri. Po medializácii sa bratislavskej župe ozvali ďalší pacienti, ktorí s ňou mali zlé skúsenosti. Jednému z nich ešte v roku 2013 operovali kŕčové žily. „V jeho prípade sa to skončilo nešťastne, vyskytli sa mu zdravotné komplikácie, nakoniec mu museli amputovať nohu,“ informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Ostatné dva podnety sa týkali estetických zákrokov na prsiach, v jednom prípade išlo o vstrekovanie kyseliny hyalurónovej. Po operáciách sa klientom malo zdravotne priťažiť. S poškodenými pacientmi spísala župa zápisnice a odstúpi ich Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a polícii.

Frešo uviedol, že tieto podnety by pomohli posunúť celý prípad ďalej. Klinika je síce momentálne zatvorená, zodpovednosť však zatiaľ nebola vyvodená voči nikomu. „Do dnešného dňa máme spísané tri zápisnice o tom, čo sa tam dialo. Pokiaľ sa tam vykonávala zdravotná starostlivosť, tak je to oveľa vážnejšia situácia,“ povedal župan s tým, že by sa na to mal pozrieť aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). „Teraz mu dáme dôkazy a bude musieť konať,“ avizoval Frešo.

Úrad pre dohľad však stále tvrdí, že v tomto prípade nič robiť nemôže. Nebude sa ani zaoberať podnetmi, o ktorých hovoril Frešo. „Úrad nemôže v prípade tohto subjektu vykonávať dohľad, pretože by porušil zákon, keďže uvedená klinika nie je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v zmysle zákona,“ vysvetlila jeho hovorkyňa Andrea Pivarčiová. Informácie podľa nej posunú polícii, ktorá je oprávnená v tejto veci konať.

Polícia už začala kliniku vyšetrovať z vlastnej iniciatívy aj na základe podnetov. Potvrdila to hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Bratislave Lucia Mihaliková. „Vecou sa v súčasnosti zaoberáme, viac informácií v tomto štádiu nie je možné poskytnúť,“ dodala.

Škandál s falošným centrom krásy Adelaise Clinique, ktoré ponúkalo plastické operácie, zákroky z estetickej a regeneračnej medicíny, prepukol po tom, čo úrad pre dohľad dostal sťažnosť pacientky. Tá nebola spokojná s operáciou. Úrad sa obrátil na župu, ktorá zistila, že klinika nemá na takúto činnosť povolenie. Okrem toho lekár Yassine Ghazi Abou Ghoneim, ktorý tam operoval a bol garantom zariadenia, nemal atestáciu z plastickej chirurgie. Znamená to, že nemohol robiť zákroky v rámci plastickej chirurgie. Chýbajúcu špecializáciu u doktora potvrdila aj Slovenská lekárska komora.

Podľa fotografií, ktoré zverejnil Ghazi na sociálnej sieti, lekári na operačnej sále nemali rúška. Ozvali sa aj ženy, ktorým operovali prsníky len v lokálnej anestézii a nie celkovej a trpeli bolesťami. Chýbajúce rúška sú vážnym prehreškom, lekári riskovali nakazenie pacienta. Baktérie a mikroorganizmy môžu skomplikovať priebeh liečby a rekonvalescenciu.

Župa vydala predbežné opatrenie, ktorým stopla zariadeniu činnosť. Začala proti nemu správne konanie. Klinike hrozí pokuta do 33-tisíc eur, rozhodne sa o nej do konca tohto mesiaca. Prípad nelegálnej kliniky nemusí byť vôbec jediným. Župy, ktoré majú na starosti kontrolu súkromných centier a ambulancií, tvrdia, že nedokážu všetky odhaliť. Nemajú na to dostatok pracovníkov. Bratislavský krajský lekár Valerián Potičný preto apeluje na pacientov, aby každé podozrenie oznámili. Či je centrum nelegálne, si môže človek overiť sám. Zoznam všetkých poskytovateľov, ktorým samosprávne kraje vydali povolenie, je uvedený na stránke www.e-vuc.sk. Čo by sa malo zmeniť, aby sa čierne prevádzky dali ľahšie odhaliť, sa denník Pravda opýtal ministerstva zdravotníctva. Rezort v tomto smere meniť zákony neplánuje. Pripomenul, že všetko je v rukách samosprávnych krajov. Tie by podľa neho mali podobné prevádzky odhaliť pri vlastnej kontrole a tiež na základe podnetov od občanov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Frešo #operácia #plastická chirurgia