Lajčák je ochotný otvorene hovoriť s Transparency International

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák má ambíciu viesť rezort transparentne a pozval predstaviteľov organizácie Transparency International Slovensko na právny rozhovor o zmluvách a rozpočte v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ.

24.11.2016 11:42
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí je pripravený debatovať so zástupcami Transparency International v kauze predraženého predsedníctva.
debata (220)

Povedal to vo štvrtok na rokovaní Zahraničného výboru NR SR, kde prišiel objasniť kauzu predražených kultúrnych podujatí organizovaných ministerstvom. Ako povedal, zo 70 miliónov eur vyčlenených na predsedníctvo, vráti do slovenského rozpočtu deväť miliónov.

Lajčák: Nemám čo skrývať

„Nemáme čo skrývať, nemáme ne to dôvod. Mrzí ma, ako sa vyrába kauza z niečoho, čo kauza nie je. Ja som vždy pripravený na odbornú, nezaujatú debatu,“ povedal. „Ja osobne mám ambíciu viesť transparentné ministerstvo, na ktorom budú mať záujem pracovať mladí, šikovní a vzdelaní ľudia. A aby ich práca na mojom rezorte inšpirovala do ďalšieho života,“ dodal.

Ako sa po výbore vyjadril Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko, je ochotný s Lajčákom o prípade hovoriť vecne a odborne.

K otázkam smerujúcim na Zuzanu Ťapákovú, po prijatí ktorej na ministerstvo zahraničia sa údajne sumy za organizované podujatia podľa bývalej zamestnankyne MZV Zuzany Hlávkovej výrazne zvýšili, Lajčák povedal, že Ťapáková nie je nijaký „medzinárodne hľadaný terorista“.

Pracuje ako externá poradkyňa na základe dohody o pracovnej činnosti. Pracuje tak od 3. novembra 2015 a jej pracovný vzťah sa má skončiť 2. mája 2017. Ako Lajčák vysvetlil, jej náplňou nie je organizovanie podujatí, ale poradenstvo. Podľa ministra jej plat v čistom predstavuje 1 490 eur mesačne a doposiaľ jej odmena je 17 880 eur v čistom.

Na otázku, prečo ministerstvo vybralo na organizovanie podujatia, na ktorom predstavili logo nášho predsedníctva, Agentúru Evka, povedala riaditeľka legislatívneho odboru ministerstva Miroslava Vozáryová, že rezort použil prieskum trhu ako metódu pri zadávaní tejto zákazky.

„Použili sme výnimku, ktorú zákon o verejnom obstarávaní umožňuje,“ vysvetlila s tým, že zákazka neprevyšovala sumu, ktorú zákon ustanovuje. „Oslovili sme tri firmy, ktorým sme zadali kritériá. Dostali sme tri finančné ohodnotenia a vybrali sme najlacnejšiu ponuku,“ dodala s tým, že vec by nechala na preverenie Úradom pre verejné obstarávanie z toho dôvodu, že ďalšie zmluvy, ktoré boli uzatvárané v tejto konkrétnej veci boli podľa iných zákonov.

„Zmluva s Agentúrou Evka bola uzatvorená podľa obchodného zákonníka, zmluvy s umelcami podľa autorského zákona a zmluva na prenájom priestorov bola podľa občianskeho zákonníka,“ dodala. Podľa nej prenájom priestorov v Slovenskom národnom divadle stál 28 250 eur za tri dni., pričom pôvodná ponuka SND bola 70-tisíc eur.

Vozáryová ďalej poukázala, že Hlávková počas príprav predsedníctva odovzdala rozpočet na otvárací koncert pre verejnosť v spolupráci s agentúrou Viva Musica!, ktorý bol 196 345 bez DPH. Nakoniec rezort uzavrel zmluvu na sumu 102-tisíc eur. Dodala, že rezort chcel Hlávkovú zamestnávať aj naďalej.

Blaha: Neexistuje žiadny racionálny dôkaz, iba kýble špiny mladej blogerky

Na výbore sa aj Zuzany Hlávkovej zastali opoziční členovia výboru. Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha však povedal, že podľa neho je celá kauza a blog mladej referentky o tom, že sa jej nepáčilo, že na ministerstvo prišla Zuzana Ťapáková.

„To je na rozhodnutí pána ministra, koho si vyberie za svojho poradcu,“ povedal. Podľa neho zahraničný výbor tu nie je na to, aby riešil blog 26-ročnej bývalej referentky. „Nie je tu žiadny racionálny dôkaz, iba kýble špiny mladej blogerky,“ dodal.

Nezaradený poslanec NR SR Zsolt Simon navrhol, aby na ministerstve uskutočnili poslanecký prieskum a aby celú vec preskúmali. O jeho návrhu by mali členovia výboru hlasovať v piatok. Lajčák prieskum víta. „Mojou jedinou agendou je slúžiť Slovenskej republike,“ povedal.

Prečo zmluvy s umelcami nezverejnili, objasnil s tým, že chcel chrániť ich meno, chrániť ich pred podobnou kritikou, akú musel zniesť autor slovenského loga dizajnér Jakub Dušička. Minister Lajčák v závere zdôraznil, že papalašizmus a klientelizmus sa na ministerstve nenosí.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Transparency International #predsedníctvo v Rade EÚ