Rádioaktívna obálka u Žitňanskej

Viaceré súdy či polícia dostali v týchto dňoch podozrivé obálky s nebezpečným materiálom. Prvá prišla na ministerstvo spravodlivosti ešte v utorok. V nej našlo kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Nitre materiál, ktorý môže podľa polície pri vdýchnutí alebo požití ohroziť alebo poškodiť zdravie.

24.11.2016 19:32
debata (48)

Ďalšie podozrivé listové zásielky doručili na Okresný súd v Kežmarku, Považskej Bystrici, Poprade a na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove.

Hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla potvrdil, že v utorok podateľňa rezortu prevzala list. V ňom sa písalo, že je kontaminovaný rádioaktívnou látkou. „Pracovníčky podateľne to oznámili. Hasiči a polícia evakuovali budovu,“ uviedol Bubla. Podľa neho sa po dvoch hodinách po poplachu vrátili zamestnanci späť. Zásielka obsahovala anonymný list adresovaný zamestnancom v oblasti justície, prokuratúry a polície.

Rezort od hasičov ani od polície nedostal podľa Bublu žiadne informácie, čím bola obálka kontaminovaná. Ministerka Lucia Žitňanská ju v rukách nemala. Hovorca policajného prezídia Michal Slivka iba doplnil, že podľa predbežných zistení zásielka doručená na ministerstvo spravodlivosti obsahovala potenciálne nebezpečný materiál. Ten môže pri vdýchnutí alebo požití vyvolať ohrozenie alebo poškodenie zdravia. Aký materiál obsahovala, polícia nespresnila.

Podľa informácií Pravdy obálka bola kontaminovaná rádioaktívnou látkou amerícium v hodnote okolo 400 nGY/h. V prírode sa tento prvok vyskytuje v hodnotách okolo 100 nGy/h. Nebezpečné účinky pre zdravie ľudí má pri koncentrácii okolo 10-tisíc nGy/h.

Podľa dekana Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave Jána Šajbidora je amerícium rádioaktívny chemický prvok – striebrosivý kov, patriaci do skupiny ťažkých prvkov, ktorý sa nevyskytuje bežne v prírode.

„Dá sa pripraviť z plutónia. Vzniká aj v jadrových reaktoroch,“ povedal Šajbidor. Tento prvok sa podľa neho používa ako zdroj žiarenia napríklad v presných detektoroch dymu alebo v niektorých medicínskych aplikáciách, je napríklad zdrojom žiarenia v niektorých rádiodiagnostických prístrojoch. Bežne nie je dostupný.

Polícia vydala varovanie a vyzvala na opatrnosť pri manipulácii s podozrivými listami. „Polícia opätovne upozorňuje občanov, štátne inštitúcie a organizácie na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s doručenými listovými zásielkami, ktoré sa javia adresátom nezvyčajné, neštandardné alebo podozrivé,“ informoval Slivka. V prípade doručenia takejto zásielky netreba s ňou manipulovať, ale kontaktovať políciu na čísle 158.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #súdy #podozrivý balíček