Tri slovenské výskumné projekty sa dostali do užšieho výberu EÚ

Jedna zo slovenských univerzít dostane od Európskej únie príspevok 15 miliónov eur na program výskumu a vývoja. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka uspela v hodnotení projektov spolu s dvoma ďalšími slovenskými tímami, ktoré sa tiež dostali do užšieho výberu najlepších zámerov.

25.11.2016 15:26
debata (1)

Novinárom to povedali minister školstva Peter Plavčan a zástupcovia zúčastnených inštitúcií. Slovenská veda dlhodobo zápasí s nedostatkom peňazí.

„Zo 167 projektov prešlo cez náročné hodnotenia 13 projektov, z toho boli tri slovenské projekty. Je to výnimočný úspech slovenskej vedy,“ uviedol Plavčan.

Trenčianska univerzita sa zamerala na výskum skla, keramiky, silikátových a iných materiálov. „Na základe tohto projektu vybudujeme špičkové vedecko-výskumné pracovisko európskeho formátu a budeme skúmať povrchové úpravy skiel z hľadiska zdravotníctva, automobilového a strojárskeho priemyslu. Napríklad sa budeme zaoberať samočistiacimi mechanizmy pre sklá,“ povedal rektor univerzity Jozef Habánik.

Podľa rektora bude môcť univerzita vytvoriť 44 pracovných miest v oblasti výskumu a vytvoriť spoločné doktorandské študijné programy s ďalšími univerzitami. Okrem príspevku od EÚ dostane univerzita na projekt od slovenskej vlády desať miliónov eur na prístrojové vybavenie.

Peniaze od vlády dostanú aj ďalšie dva úspešné projekty, ktoré pripravili Slovenská akadémia vied (SAV) a Národné lesnícke centrum. Obe inštitúcie možno dostanú peniaze aj od EÚ, ktorá v rámci spomínaného grantového programu podporila zatiaľ desiatku projektov.

„Dosiahli sme prvý úspech v medzinárodných kritériách. Považujem to za potvrdenie kvality vedy,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík. Dodal, že Slovensko sa z hľadiska financovania vedy pohybuje na konci rebríčka krajín Európskej únie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #SAV #výskum #Trenčianska univerzita #Peter Plavčan