Jána Slotu obžalovali z podplácania

Bývalý šéf národniarov Ján Slota má na krku nový súdny proces, súvisiaci s jeho januárovou dopravnou nehodou. Prokurátor ho obžaloval z podplácania. Podľa neho mal Slota ponúkať účastníkovi zrážky peniaze za to, že nebude volať políciu. V prípade dokázania viny hrozia bývalému politikovi až tri roky väzenia.

28.11.2016 12:37 , aktualizované: 19:18
sns, slota, Foto: ,
Ján Slota čelí obžalobe z podplácania.
debata (53)

Expolitik by sa mal postaviť pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na obvineného Jána S. pre prečin podplácania.

Bezprostredne po účasti na dopravnej nehode ponúkol úplatok druhému účastníkovi dopravnej nehody, aby neohlásil túto dopravnú nehodu na polícii," uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. O akú sumu malo ísť, nie je v obžalobe špecifikované.

Nehoda sa stala tento rok 18. januára na ceste medzi Lietavskou Lúčkou a Porúbkou. Svedkovia priamo na mieste hovorili, že expolitik na Porsche Cayenne narazil do pred ním idúceho Audi A6 a to následne do Suzuki SX4, ktorého vodič utrpel ľahké zranenia.

Jeden z účastníkov zrážky Pravde povedal, že bývalý primátor mu „núkal peniaze a chcel sa dohodnúť priamo na mieste nehody“. Slota odmietol fúkať, sanitka ho odviezla na urgentný príjem do Žiliny, pretože sa necítil dobre.

Neskôr skončil na JIS interného oddelenia s podozrením na infarkt. Na internom oddelení bol približne 38 hodín, hneď odtiaľ ho previezli na súd, ktorý rozhodol, že môže byť vyšetrovaný na slobode.

Slota bol obvinený z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Okresný súd mu začiatkom novembra vymeral dvojročnú podmienku, pokutu 6-tisíc eur a zákaz šoférovania na šesť rokov. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal a žiada nepodmienečný tres­t.

Podľa prokurátora expolitik sa už v minulosti dopustil rovnakého trestného činu a uložený peňažný trest nesplnil účel. Slota sa na súde obhajoval, že za nehodu môže jeho zdravotný stav, konkrétne problémy s vysokým krvným tlakom.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #podplácanie #Ján Slota #obžaloba