Poisťovňa Union žiada nemocnice, aby jej vrátili milióny eur

Zdravotná poisťovňa Union žiada od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti príplatky, ktoré im tento rok dala na platy zdravotníkov. Od menších nemocníc chce spolu 1,3 mil. eur, koľko bude pýtať od štátnych, poisťovňa nespresnila. Keďže ide o najväčšie nemocnice, vymáhaná suma sa môže zväčšiť niekoľkonásobne.

28.11.2016 15:26 , aktualizované: 29.11.2016 09:00
poistovna union, sidlo, bajkalska, Foto: ,
Poisťovňa Union.
debata (1)

Dôvodom, prečo k takému kroku najmenšia zdravotná poisťovňa Union so 482 533 poistencami pristúpila, je, že do zdravotníctva štát nalial málo peňazí. „Už počas roka sme opakovane upozorňovali na potrebu dofinancovania v objeme 180–200 miliónov eur, ktoré sú nevyhnutné na vykrytie zvýšenia platov zamestnancov v zdravotníctve podľa zákona. Rezort však získa iba dodatočných 35 miliónov eur, čo je nedostatočné,“ povedala Elena Májeková, členka predstavenstva a riaditeľka sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti Union zdravotnej poisťovne.

Asociácia nemocníc: Vrátenie peňazí nemôžeme akceptovať

Ministerstvo zdravotníctva neočakáva, že nemocnice prídu o príplatky. „Situáciu aktívne riešime a komunikujeme s vedením zdravotnej poisťovne Union,“ spresnila hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Podľa nej má sektor v roku 2016 vyššie príjmy, ako sa pôvodne očakávalo, nielen za poistencov štátu, ale aj ekonomicky aktívnych poistencov.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje približne 70 regionálnych nemocníc, vníma rozhodnutie Unionu negatívne. „Nemocnice tento stav nezavinili, nemocnice museli zvýšiť platy všetkým zamestnancom a vrátenie peňazí preto nemôžeme akceptovať,“ reagoval prezident asociácie Marián Petko s tým, že sa budú brániť a použijú na to všetky prostriedky. Ak budú musieť peniaze posielať späť, niekde sa ich výpadok podľa neho prejaví. Napríklad na odkladaní plánovaných operácií. S poisťovňou budú o tom dnes rokovať.

Union sa odvoláva na zmluvy

Po prísľube ministerstva, že dostatočne dofinancuje systém, všetky tri zdravotné poisťovne tento rok dávali nemocniciam zálohové príplatky na vykrytie zvýšených miezd pracovníkov v rezorte. Tie narástli podľa zákona o odmeňovaní od januára v 24 zdravotníckych skupinách vrátane sestier, asistentov aj sanitárov. Union sa však poistil v zmluvách, ktoré obsahujú klauzulu, že ak do systému nepritečie viac peňazí, zálohy sa mu vrátia.

Na konci roka štát síce pridáva 35 miliónov eur navyše cez sadzbu za poistenca štátu. Union z nich podľa Májekovej dostane len 2,4 mil. eur. Regionálnym nemocniciam poisťovňa má na zálohových príplatkoch vyplatiť v tomto roku približne 3,7 mil. eur. „Keďže cez poistencov štátu získame na všetky nemocnice približne 2,4 mil. eur, rozdiel v týchto sumách sme nútení žiadať späť,“ tvrdí Májeková. Poisťovňa v najbližších dňoch zašle nemocniciam listy, v ktorých im objasní situáciu.

V Skalici doplácajú na poistencov Unionu každý rok

Výkonná riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Skalici Renáta Kormanová tvrdí, že si musia podrobne pozrieť, ako majú spätné vyplácanie upravené v rámci zmluvných podmienok, a potom budú vyjednávať. Ak by mali vrátiť peniaze, bola by to pre nich nepríjemná situácia. Na poistencov Unionu podľa nej doplácajú každý rok. Na konci novembra zvyknú prekročiť limity, ktoré určuje zmluva s poisťovňou. „Za všetky výkony do konca roka dostaneme zaplatené len desať percent, čo je pre nás strata asi desaťtisíc eur,“ doplnila s tým, že lekári chorým urobia, čo treba, ale pacienti už nevedia o tom, že to poisťovňa nezaplatí.

Hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch Ľubica Juríková uviedla, že od mája do konca septembra im zdravotná poisťovňa Union hradila príplatky ku každej hospitalizácii, ku každému výkonu aj k jednodňovým zákrokom. „V prípade, že príplatky budeme musieť vrátiť, bude to predstavovať pre nás stratu, pretože od januára 2017 rátame s navýšením ďalších nákladov, predovšetkým mzdových,“ poukázala Juríková. Nespresnila, v akej výške dostávali doplatky, ani koľko by mali poisťovni vrátiť.

Najväčšia nemocnica Univerzitná nemocnica Bratislava nebude musieť Unionu posielať žiadne peniaze. „Nakoľko s dodatkom, ktorým poisťovňa tento mechanizmus poskytovateľom navrhla, sme nesúhlasili,“ uviedla jej hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Poisťovňa Dôvera peniaze od nemocníc žiadať nebude

Druhá súkromná poisťovňa Dôvera takéto opatrenie neplánuje. Vzhľadom na nedostatok peňazí je podľa PR manažéra poisťovne Branislava Cehlárika potrebné počítať s reštrikciami, ako napríklad so znižovaním cien zdravotníckych úkonov a podobne. Zo zvýšených platieb za poistencov štátu sa Dôvere ujde deväť miliónov eur. „V skutočnosti ide len o čiastočné dorovnanie, keďže tieto peniaze sme už nemocniciam uhradili za zdravotnú starostlivosť poskytnutú našim poistencom,“ doplnil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #poisťovňa Union