Pocta Alexandrovi Dubčekovi v Štrasburgu

Pocta, akej sa ešte nedostalo žiadnemu Slovákovi. Pamiatku Alexandra Dubčeka bude pripomínať jeho busta v Európskom parlamente v Štrasburgu, ktorú odhalia 13. decembra tohto roku. Na Bratislavskom hrade v utorok bustu predstavil premiér Robert Fico spoločne so synmi Alexandra Dubčeka pri príležitosti 95. výročia jeho narodenia. Artefakt pochádza zo súkromnej zbierky, jej autorom je sochár Teodor Baník.

30.11.2016 14:00
fico, dubček, busta Dubčeka, Foto: ,
Premiér Robert Fico (zľava) so synmi Alexandra Dubčeka Milanom a Pavlom pri buste, ktorá bude umiestnená v priestoroch Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
debata (12)

„K Dubčekovmu menu sa pripájajú mnohé prívlastky. Okrem iného aj vlastenec, ale aj Európan a humanista. Európanstvo a zakotviť Slovenskú republiku a náš národ v súručenstve spoločného európskeho domu bolo želaním Alexandra Dubčeka,“ povedal v príhovore priateľ a blízky Dubčekov spolupracovník Ivan Laluha. Ako dodal, je oprávnené, ak bude Dubčekov pamätník v Štrasburgu.

Laluha pripomenul, že Dubček po zvolení koncom roka 1989 za predsedu Federálneho zhromaždenia ako prvý z ústavných činiteľov Československa zašiel do Štrasburgu, kde prihlásil republiku do spoločenstva európskych národov. Vtedy si prebral aj cenu Andreja Sacharova za ľudské práva a slobody.

Podľa Laluhu busta v Európskom parlamente je zadosťučinením Dubčekovmu odkazu, ktorý nás nasmeroval do európskeho spoločenstva. "Ako vlastenec v tom videl aj záruku bezpečnosti a hospodárskeho pokroku svojej krajiny,“ poznamenal Laluha.

Dubčekov syn Pavol na slávnosti povedal, že jeho otec politiku považoval za službu občanovi. "Veľmi si zakladal na tom, že politik má svoju dôstojnosť a zodpovednosť. Veľmi by si želal, keby žil, aby čo najviac politikov nielen na Slovensku, ale aj v spoločnom európskom dome, sa tým riadilo a aby zodpovednosť, slušnosť a práca pre občana boli najvyšším cieľom,“ uviedol Pavol Dubček.

Premiér Fico označil Dubčeka, ktorý bol vedúcou tvárou Pražskej jari v roku 1968 a symbolom obrodného procesu, za veľkú osobnosť. "Pamätáme si, ako presvedčivo a bez akéhokoľvek zaváhania ponúkol alternatívu k tvrdému kapitalizmu. Alternatívu, ktorá keby sa bola bývala ujala v roku 1968, tak dnes sme pravdepodobne podstatne ďalej,“ povedal premiér.

Podľa neho myšlienky Pražskej jari presiahli hranice Československa a možno aj preto je dnes Dubčekovo meno také známe vo svete.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Štrasburg #Alexander Dubček