Rusi možno zachránia piešťanské letisko

Rušenie piešťanského letiska je zažehnané - aspoň nateraz. O jeho likvidácii napokon akcionári na utorňajšom mimoriadnom valnom zhromaždení nehlasovali.

30.11.2016 13:00
Piešťany, letisko Foto: ,
Pred budovou piešťanského letiska, kde sa konalo mimoriadne valné zhromaždenie troch akcionárov, prebiehal protest proti jeho likvidácii.
debata (80)

Na poslednú chvíľu sa totiž ohlásili dvaja záujemcovia s ponukou na spoluprácu: jedna firma a jedna súkromná osoba.

"V pondelok okolo šiestej hodiny večer nám bola doručená ponuka firmy Katex Technical Finans na spoluprácu s tým, že ďalšiu prevádzku letiska by mohli začať financovať koncom prvého štvrťroka budúceho roka,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš.

O ponuke súkromnej osoby bližšie informácie nemal. Vyžiadal si predloženie konkrétnych návrhov. Firma Katex Technical Finans podľa obchodného registra sídli v Piešťanoch. Jej spoločníkmi sú Arnoľd Timofejevič Ivanov a Neverejná akciová spoločnosť Priemyselno-Ekologická Aliancia so sídlom v Rusku.

Ďalšie valné zhromaždenie je naplánované na koniec mája. Dovtedy by sa mali všetci traja akcionári – Trnavský samosprávny kraj, mesto Piešťany a štát v zastúpení ministerstva dopravy – dohodnúť na budúcej vízii a tiež rokovať so záujemcami o prípadnej spolupráci.

Mesto hovorí o konsolidácii, respektíve reštrukturalizácii letiskovej spoločnosti. Svoju pomoc podmieňuje zmenami v personálnom obsadení orgánov spoločnosti aj vo vyplácaní odmien ich súčasným členom.

Ak sa aj letisko dohodne na spolupráci s firmou Katex, bude trvať zopár mesiacov, kým príde investícia. Výdavky na chod letiska aj na mzdy zamestnancov by dovtedy mohla pokryť dotácia z ministerstva vo výške 160-tisíc eur. Jednoduché to však nebude.

Letisko najskôr musí vrátiť 21-tisíc eur z minuloročnej dotácie, lebo túto sumu použilo neoprávnene. Mikuš včera tvrdil, že sa o tejto požiadavke dozvedel len niekoľko hodín pred valným zhromaždením. Denník Pravda mal túto informáciu už začiatkom novembra.

Člen predstavenstva Juraj Štaffa podotkol, že doteraz mali informácie, že skutočne by mohli dostať len asi 40-tisíc. O stanovisko sme požiadali aj ministerstvo dopravy, do uzávierky však neodpovedalo.

"Na vrátenie 21-tisíc eur si musíme opäť požičať. Otázkou bolo, či to má zmysel,“ povedal Štaffa. Suma 160-tisíc by letisku podľa jeho slov pri súčasných nákladoch stačila na tri mesiace.

Podľa jeho slov žiadna banka letisku v tejto chvíli nepožičia, už ich oslovili 29. A kde letisko nájde sumu na prevádzku a platy, kým nezíska pôžičku? "Predseda samosprávneho kraja už v minulosti prispel na platy zamestnancov z vlastných zdrojov,“ povedal Štaffa.

Letisku už v minulosti pomohol pôžičkou trnavský podnikateľ Vladimír Poór cez svoju spoločnosť ŽOS Bezpečnosť. Sumu 300-tisíc požičal letisku aj súčasný člen dozornej rady, právnik Peter Sopko. Táto pôžička je podľa druhého viceprimátora Piešťan Tomáša Hudcoviča zabezpečená pozemkami, ktorých účtovná hodnota je oveľa vyššia, asi 466-tisíc eur.

Najväčší dlh letiska, až 600-tisíc eur, predstavujú nevyplatené odmeny pre jedenásť členov orgánov spoločnosti. Tvoria asi tretinu celkového dlhu. "To, že sa nám v Piešťanoch nedarí, neznamená, že sme neodviedli prácu, ktorú sme odviesť mali,“ obhajoval odmeny Mikuš, ktorý ich sám podľa zákona o konflikte záujmov nepoberá.

Dvaja bývalí manažéri si už svoj nárok na vyplatenie odmien uplatnili na súde. Suma ich odmien aj s osemmesačným odstupným by mala predstavovať okolo 90-tisíc eur.

"Možnosti, ako pomôcť, existujú, je to však naviazané na zmeny vo vedení. Pri majetku 22,5 milióna eur, pri jasnej vízii budúcnosti letiska sa dajú nájsť peniaze aj na sanáciu týchto dlhov z minulosti,“ povedal Hudcovič. Ako dodal, v tomto prípade by mohlo pomôcť aj mesto zo svojho rozpočtu.

Pred areálom letiska sa včera konal protest proti jeho zrušeniu. Na mieste sa zišlo asi 60 ľudí s niekoľkými transparentmi. Seniorský parlament ako poradný orgán primátora inicioval petíciu za zachovanie letiska, ktorú za asi dva týždne podporilo takmer sedemtisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Piešťany