Fico navrhol odsúdiť únos Kováčovho syna deklaráciou

Premiér Robert Fico navrhol prijať deklaráciu parlamentu, ktorá by morálne odsúdila Mečiarove amnestie. Právne zrušenie amnestií pritom Smer dlhodobo nepodporuje. Návrh deklarácie o ich odsúdení v stredu schválila vláda. Parlament by sa ním mal zaoberať ešte na prebiehajúcej schôdzi.

30.11.2016 12:41 , aktualizované: 20:30
Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (111)
Parlament sa zároveň už po ôsmykrát zaoberá opozičným návrhom zákona, ten však nemá potrebnú ústavnú väčšinu 90 hlasov. O zváženie zrušenia amnestií požiadal poslancov minulý týždeň aj prezident Andrej Kiska. Koalícia sa v otázke Mečiarových amnestií nezhoduje. Smer a SNS odmietajú podporiť ich zrušenie, ale Most – Híd dal svojim poslancom pri hlasovaní voľnú ruku. Parlament by sa mal schválením vládou navrhovanej deklarácie uzniesť, že odsudzuje zavlečenie syna bývalého prezidenta Michala Kováča v auguste 1995 do cudziny a tento akt považuje nielen za hrubý zásah do ľudských práv a základných slobôd, ale aj za čin poškodzujúci dobré meno Slovenskej republiky.

Podľa politológa Michala Horského vláda stoprvýkrát zopakovala to, čo jej predseda už niekoľko rokov tvrdí: že Mečiarove amnestie boli suterénom politickej kultúry. „Dnes skôr verejnosť čaká pravdu a spravodlivé posúdenie vykonaných zločinov, ako stodruhýkrát opakované tvrdenie, že Mečiarove amnestie sú politickým suterénom,“ dodal. Ústavný právnik Eduard Bárány, ktorý je poradcom premiéra Fica, tvrdí, že amnestie nemožno v právnom štáte rušiť. "Ak by bola nejaká osoba odsúdená alebo čo i len trestne stíhaná, nepokladám za beznádejné, že sa môže úspešne domôcť svojich práv na Ústavnom súde alebo v Štrasburgu,“ povedal.

Smer svoj postoj odôvodňuje aj nutnosťou vylúčiť retroaktivitu. Tvrdí, že právna istota a právne inštitúty musia fungovať podľa demokratických pravidiel. „To znamená, že musia byť niektoré veci nedotknuteľné napriek tomu, že v minulosti ich niekto mohol zneužiť," reagoval v stredu podpredseda vlády Robert Kaliňák.

Most – Híd nemá problém podporiť aj zrušenie amnestií, aj deklaráciu. Predseda poslaneckého klubu Gábor Gál hovorí, že lepšie a komplexnejšie by bolo zrušiť ich ústavným zákonom. Návrh zrušiť amnestie, ktoré Mečiar v roku 1998 udelil únoscom Kováča ml. aj vinníkom zmareného referenda o vstupe do NATO a priamej voľbe prezidenta, predložil poslanec Ján Budaj (OĽaNO-Nova) už v apríli, a opäť v októbri tohto roka. Pri hlasovaní v apríli bolo za 55 poslancov zo 129. Amnestie pritom zrušil už v roku 1998 premiér Mikuláš Dzurinda ako zastupujúci prezident. Ústavný súd však rozhodol, že prezident nemá právo meniť rozhodnutie o amnestii, ktoré už bolo zverejnené v Zbierke zákonov.

Amnestie znemožňujú súdiť páchateľov únosu Michala Kováča ml. Už krátko po tomto čine sa pritom začalo hovoriť, že ho zorganizovala Slovenská informačná služba, ktorej riaditeľom bol Ivan Lexa z HZDS.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Mečiarove amnestie