Šperky boli podľa pracovníkov múzea zabezpečené

Zamestnanci Balneologického múzea v Piešťanoch sa ohradili proti informáciám, že vitríny, z ktorých ukradli vzácne šperky z mladšej rímskej doby, boli nedostatočne chránené. Zverejnili to na internetovej stránke múzea. Zároveň vyjadrili podporu riaditeľovi Vladimírovi Krupovi.

01.12.2016 14:00
prsteň, piešťany Foto: ,
Za informáciu o ukradnutých šperkoch ponúka Balneologické múzeum v Piešťanoch odmenu.
debata

Staroveký zlatý prsteň a tri pozlátené brošne v odhadovanej hodnote 150-tisíc eur ukradli dvaja zlodeji v sobotu večer po tom, čo v archeologickej časti rozbili jednu z vitrín. Podľa pracovníkov boli dobre zabezpečené. „Vitríny, z ktorých došlo k odcudzeniu predmetov, boli vybavené bezpečnostným sklom a boli chránené bezpečnostným systémom napojeným priamo na pult centrálnej ochrany Policajného zboru. Nie sme si vedomí zanedbania povinností pri správe nám zverených historických zbierok,“ uvádzajú v stanovisku. Vzniknutá situácia ich veľmi mrzí.

Udalosť zo soboty vyplynula podľa stanoviska zamestnancov skôr z neúmernej kriminality a iných problémov v oblasti zabezpečenia kultúrneho dedičstva na Slovensku, ktoré zahŕňa nielen bezpečnostný, ale aj monitorovací systém. Viac už nespresnili.

Polícia po lupičoch naďalej pátra. „Informácie nateraz zverejňovať nebudeme,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Páchateľom hrozí väzenie na desať až pätnásť rokov.

Zlatý prsteň, ktorý zmizol, je na Slovensku unikátom. Pochádza z hrobu mladej ženy v obci Krakovany-Stráže. Odborníci ho datujú na koniec tretieho až začiatok štvrtého storočia nášho letopočtu. Hroby objavili robotníci pri ťažbe hliny ešte v tridsiatych rokoch minulého storočia. Niektoré zo šperkov, ktoré obsahovali, sa však záhadne „stratili“. Unikátny prsteň sa až po dlhých rokoch vďaka iniciatíve riaditeľa Krupu vrátil k ostatným nálezom.

Matúš Sládok z Krajského pamiatkového úradu v Trnave si myslí, že keď zlodejov nechytí polícia bezprostredne po krádeži, sú predmety v podstate nevypátrateľné. Na trhu sa môžu objaviť až po desiatkach rokov. Prsteň a brošne mohli byť ukradnuté na objednávku zo zahraničia.

Zlodeji prišli do múzea ako bežní návštevníci krátko pred záverečnou, po lúpeži sa stratili v dave na vianočných trhoch. Balneologickému múzeu vznikla škoda 150-tisíc eur. Jeho riaditeľ Vladimír Krupa uviedol, že plánujú prijať viaceré opatrenia, za informácie o lupičoch ponúkajú odmenu. Múzeum, kde je Krupa dlhoročným riaditeľom, v tomto roku pri príležitosti Dní kultúrneho dedičstva získalo výročnú cenu Revue Pamiatky a múzeá práve za akvizíciu zlatého prsteňa z kniežacieho hrobu z mladšej rímskej doby z Krakovian-Stráží.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #šperky #Piešťany