Kto myslí na životné prostredie, bude mať logo

Bez igelitiek, Greeen Slovakia a Zelený vzdelávací fond. Prvé tri iniciatívy, ktorými môžu všetci prispieť k zelenšiemu a zdravšiemu Slovensku, predstavil minister životného prostredia László Sólymos. Každá má vlastné logo.

05.12.2016 14:00
debata
Logá troch iniciatív, ktoré majú prispieť k... Foto: Reprofoto Pravda
logo, životné prostredie Logá troch iniciatív, ktoré majú prispieť k zelenšiemu Slovensku.

Grafické označenie prvej iniciatívy – Bez igelitiek – budú napríklad môcť používať obchodné reťazce, ktoré nebudú zákazníkom ponúkať igelitové tašky zaťažujúce životné prostredie.

„Logá vymyslela poradkyňa ministra životného prostredia ako zamestnanecké dielo v rámci dohody o vykonávaní práce. Osobitné finančné prostriedky na to neboli vyčlenené,“ spresnila okolnosti vzniku grafických návrhov Erika Rusnáková z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia.

Projekt Bez igelitiek sa týka nakupovania a u nás ešte stále mimoriadne obľúbených igelitiek. Minister vyzval obchodné reťazce, aby ich prestali zákazníkom ponúkať a preorientovali sa na ekologickejšie alternatívy. „Dán minie za rok štyri igelitky, Slovák vyše štyristo. Preto som sa rozhodol, že okrem zákonodarných iniciatív sa obrátim na obchodné reťazce a obchody, ale aj na širokú verejnosť na Slovensku, aby sme spoločne proti igelitkám zabojovali,“ vyhlásil Sólymos. Ako dodal, je presvedčený, že ľudia sa vrátia k nakupovaniu do vlastných tašiek tak, ako to robili v minulosti. Igelitové tašky majú byť od budúceho roka v každom obchode spoplatnené osobitne a nebudú už ponúkané zadarmo.

Logo Greeen Slovakia bude zastrešovať všetky aktivity na zlepšenie životného prostredia. Tri „éčka“ v jej názve predstavujú efektivitu, ekológiu a edukáciu. „Budú ho môcť použiť jednotlivci, občianske združenia, právnické osoby, mestá, obce – teda každý, kto urobí počin v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia. Ide o sústredenie pozornosti na zelené témy a jednoznačnejšie zabezpečenie ich prítomnosti vo verejnom priestore,“ vysvetlila Rusnáková. Znak bude môcť používať každý, kto sa zaregistruje na stránke ministerstva a splní podmienky. Najvýraznejšie a najoriginálnejšie aktivity plánuje ministerstvo raz za rok oceniť.

Tretia iniciatíva, Zelený vzdelávací fond, má pomôcť vychovávať a vzdelávať deti a mládež. Bude finančne podporovať malé projekty tretieho sektora s cieľom budovať environmentálnu osvetu a povedomie. Označenie fondu budú môcť používať tí, ktorí z neho budú čerpať.

Cieľom projektov je podľa ministra dosiahnuť, aby téma ochrany životného prostredia bola v spoločnosti stále prítomná a aby čo najviac Slovákov myslelo ekologicky. Okrem týchto aktivít plánuje ministerstvo aj ďalšie, najbližšia bude zameraná na triedenie odpadu na školách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #Greeen Slovakia #Zelený vzdelávací fond #Bez igelitiek