Divadlom proti extrémizmu

„Vy ste dostali dvadsať rokov, Natálka doživotie!" To je jedna z najsilnejších viet v predstavení Natálka, ktoré zachytáva príbeh rómskeho dievčatka v Česku, ktoré o prsty na rukách a zdravie pripravili štyria neonacisti. Slovenské národné divadlo s inscenáciou plánuje navštevovať stredné školy. Chce pomôcť mladým rozpoznať nebezpečné prúdy v spoločnosti.

06.12.2016 13:00
Natalka - projekt proti extremizmu Foto: ,
Inscenácia Natálka je súčasťou projektu SND Divadlo proti extrémizmu.
debata (41)

Inšpiráciou inscenácie sa stali skutočné udalosti z Česka spred siedmich rokov. Na dom vo Vítkově na Opavsku, v ktorom bývala rómska rodina, zaútočila v noci v polovici apríla v roku 2009 štvorica mladíkov. Do okien hodili zápalné fľaše. Dom začal ihneď horieť. Zranili sa pri tom traja ľudia, pričom najvážnejšie na tom bolo vtedy ani nie dvojročné dievčatko Natálka. Dieťa utrpelo popáleniny na 80 percentách tela a prišlo o tri prsty na ruke. Súd tento čin vyhodnotil ako rasovo motivovanú vraždu. Útočníci dostali v roku 2011 vysoké tresty. David Vaculík a Jaromír Lukeš si odpykávajú 22 rokov vo väzení, Václav Cojocaru a Ivo Müller skončili s 20-ročným trestom.

Príbeh predstavia stredoškolákom

Príbeh Natálky je dokumentárne divadlo, prerozprávali ho herci Judit Bárdos, Marek Koleno a Richard Autner. Dopĺňajú ho archívne ukážky z médií. „Našou snahou je z témy, ktorá je veľmi problematická, vytvoriť inscenáciu, ktorá môže vytvárať diskusiu na školách medzi mladými ľuďmi," priblížil riaditeľ a režisér Činohry SND Roman Polák.

Predstavenie by malo v najbližšom čase vidieť asi dvadsať bratislavských stredných škôl. „Rád by som však oslovil aj banskobystrické divadlá," naznačil Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, v spolupráci s ktorým inscenácia vznikla. Narážal tak na počínanie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariána Kotlebu, ktorý vedie extrémistickú stranu a proti divadelnej obci urobil kontroverzné rozhodnutia. Kotleba minulý rok v marci zrušil prebiehajúce predstavenie v Brezne, v októbri zas odmietol podpísať dve dotácie pre divadlá v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Divadlom proti extrémizmu

Rozšírenie predstavení by ocenili aj učitelia z iných regiónov Slovenska, kde je rómska problematika vypuklejšia. „Takáto inscenácia by sa vyslovene žiadala najmä pre stredoslovenský a severoslovenský región," mieni učiteľka zo žilinského gymnázia Ivana Horecká. Dodáva, že aktuálne v Európe vládne situácia, že rôzne viac či menej maskované prejavy rasizmu a xenofóbie sa stávajú súčasťou štandardnej politickej scény. „Mladí ľudia ich často vnímajú ako normálne, preto prísť s umeleckým projektom, ktorý prinesie autentický príbeh, je úžasný a potrebný čin," dodáva Horecká.

„Mladí ľudia o tých témach diskutujú medzi sebou, ale je tam strašná absencia diskusie s niekým, koho môžu brať ako reprezentantov štátu či kultúry," doplnil Polák.

Dokumentárne divadlo s názvom Natálka je prvou z dvojice inscenácií, ktoré v rámci projektu Divadlo proti extrémizmu vzniknú. Réžiu tej prvej zverila Činohra SND mladému absolventovi réžie VŠMU Matúšovi Bachyncovi. Druhá, ktorá pracuje s témou holokaustu, sa pripravuje v marci pod taktovkou Ivety Ditte Jurčovej. Cieľom projektu je zamerať pozornosť mladého diváka na ľudskosť, humanizmus či toleranciu a znalosť historického kontextu.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #neonacizmus #extrémizmus #xenofóbia