Autobusár z tragickej nehody dostal šesť rokov

Po viac ako dvoch rokoch od tragickej nehody autobusu s trnavskými gymnazistami, pri ktorej zomreli štyri dievčatá, padol rozsudok. Vodiča autobusu uznal súd vinným z prečinu všeobecného ohrozenia.

07.12.2016 19:28
nehoda, autobus, dialnica pri piestanoch Foto: ,
Nehoda, pri ktorej zahynuli štyri dievčatá, sa stala na diaľnici pri Piešťanoch 6. júna 2014.
debata (11)

Sudca mu vyčítal, že dosiaľ neprejavil žiadnu ľútosť. Tri rodiny pozostalých čakajú na ospravedlnenie.

Milan H. si v stredu vypočul na Okresnom súde v Trnave rozsudok. Za trestný čin všeobecného ohrozenia v dôsledku nedbanlivosti mu súd vymeral šesť rokov za mrežami a k tomu sedemročný zákaz vedenia akéhokoľvek motorového vozidla.

Prokurátorka okresnej prokuratúry sa odvolala, pre vodiča požaduje vyšší trest. Odvolal sa aj obhajca, ktorý trvá na tom, že pod nehodu sa podpísal mikrospánok. Opieral sa pri tom o výpoveď jedného zo svedkov, ktorý išiel v čase nehody asi 200 metrov za autobusom, aj o jeden zo znaleckých posudkov.

„Vylúčil obezitu, vysoký krvný tlak a cukrovku u vodiča ako obmedzujúce ochorenia v bežnom živote a práci. Vzhľadom na okolnosti prípadu uviedol, že významne prichádza do úvahy aj mikrospánok vodiča ako možná príčina vzniku dopravnej nehody,“ čítal obhajca vo svojej záverečnej reči z posudku znalca z odboru zdravotníctva.

Podľa obžaloby nebol dôvodom nehody mikrospánok, ale to, že sa šofér plne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v premávke. „Vykonaným dokazovaním bol predložený celý rad usvedčujúcich dôkazov, ktoré viedli k jednoznačnému záveru, že skutok sa stal a že ho spáchal obžalovaný,“ povedala prokurátorka.

Dôležité boli podľa nej výpovede troch svedkýň z autobusu. „Zhodne opísali, že vodič mal vpravo pri volante umiestnenú obrazovku, na ktorej sledoval ten istý film ako žiaci na obrazovkách, ktoré boli umiestnené vpredu a v strede hore,“ priblížila prokurátorka.

Pre súdom predniesol záverečnú reč aj Ivan Javor, zástupca troch rodín pozostalých. „Postoj vodiča autobusu k tejto tragédii považujú poškodení za jeho zbabelosť.“ Javor tiež poukázal na to, že počas celej doby sa im neospravedlnil.

Odôvodnenie rozsudku trvalo hodinu. Znalec z odboru zdravotníctvo sa podľa sudcu vyjadril, že nie je možné žiadnym vyšetrením následne overiť, či k mikrospánku došlo, alebo nie. „Ak sa nič nenašlo, bolo by príliš jednoduché povedať, že išlo o mikrospánok,“ zhodnotil sudca, ktorý Milanovi H. vyčítal, že dosiaľ neprejavil žiadnu ľútosť, ani pri takých chvíľach ako emotívna výpoveď svedkyne.

Z jeho úst odznelo aj to, že spolu s majiteľom firmy klamali, pokiaľ ide o stav bezpečnostných pásov. Takmer na štvrtine z nich bola nejaká chyba. Takýto autobus nemal podľa sudcu vyjsť na cestu.

„Šesť rokov je absolútne minimum, ktoré si viem prestaviť za takýto prečin. Je to primeraný trest k následkom, ktoré ste spôsobili,“ obrátil sa pri zdôvodnení výšky trestu na Milana H, ktorý sa vzdal práva na záverečnú reč.

S návrhom na písomné ospravedlnenie ako náhrady morálnej ujmy odkázal zástupcu troch rodín pozostalých na civilný súd. „Myslím si však, že z ľudského hľadiska tak mal urobiť dávno,“ dodal sudca.

Študenti Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave sa vracali 6. júna 2014 z jednodňovej exkurzie na Orave, keď asi 20 kilometrov pred Trnavou zišiel autobus z diaľnice D1 a prevrátil sa na pravú stranu.

Práve tam sedeli dievčatá, ktoré zostali zakliesnené pod vozidlom a nehodu neprežili. V autobuse sa vtedy nachádzalo 29 žiakov a dve učiteľky. Viac ako dvadsať z nich bolo zranených.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #nehoda autobusu