Za možnú destabilizáciu v eurozóne zodpovedá Renzi, tvrdí Fico

Taliansky premiér Matteo Renzi zodpovedá priamo za možnú destabilizáciu, ktorá nastane v eurozóne v nasledujúcich mesiacoch. Povedal to predseda vlády Robert Fico (Smer) v NR SR počas tradičnej štvrtkovej Hodiny otázok. Odpovedal tak na otázku poslanca Martina Klusa (SaS).

08.12.2016 15:39
debata (49)

Klus sa pýtal, aký dosah bude mať neúspešné referendum v Taliansku na Európsku úniu. Renzi spojil referendum o ústavných zmenách, ktoré mali uľahčiť spôsob vládnutia v Taliansku, so svojou politickou budúcnosťou. Reformy voliči v Taliansku odmietli, Renzi po tom, čo Taliani schválili rozpočet na budúci rok, podal v stredu večer demisiu. Zatiaľ nie je jasné, či Renziho kabinet nahradí vláda odborníkov, prípadne technokratický kabinet, alebo dôjde k vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Tie by sa eventuálne mohli konať už vo februári, respektíve na jar budúceho roku.

„Voličov nemožno vydierať, nikto nie je taký „mačo“ na tomto svete, aby sa mohol postaviť a povedať voličom: ak nebudete v referende hlasovať a voliť ako ja chcem, tak ja odstúpim. Tak všetci si povedali, tak odstúp,“ povedal dnes Fico. Podľa neho od začiatku bolo evidentné, že „dostane taliansky premiér na frak“, lebo vydierať vnútropolitickou témou, ktorej nikto nerozumel a trvať na tom, že odstúpi, bola veľká politická chyba.

„Taliansko je v eurozóne, ak prídu predčasné voľby, predstavme si, že komik vyhrá parlamentné voľby a zostaví vládu," povedal premiér narážajúc na lídra populistického a euroskeptického Hnutia piatich hviezd Beppeho Grilla, ktorý v minulosti pôsobil ako televízny komik. Jeho hnutie počas kampane tvrdo agitovalo za odmietnutie reformy. Perspektíva volebného víťazstva hnutia vyvoláva obavy finančných trhov, keďže toto protisystémové hnutie presadzuje referendum o to, či Taliansko naďalej zostane členskou krajinou eurozóny.

"Môže dôjsť k referendu o eure, a vtedy začína naozaj veľký problém. Taliansky premiér zodpovedá priamo za možnú destabilizáciu, ktorá nastane v eurozóne v nasledujúcich mesiacoch, lebo vtiahol vnútropolitickú agendu do vecí, ktoré ovplyvňujú Európu aj celý svet,“ uzavrel premiér Fico.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #eurozóna #Matteo Renzi