Fico na sneme Smeru: Zleniveli sme, útočia na nás médiá

V Smere podľa predsedu strany Roberta Fica zleniveli, útočí na neho opozícia i médiá, ale podpora verejnosti pretrváva.

10.12.2016 11:10 , aktualizované: 17:17
Fico, snem Smeru Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico počas pracovného snemu strany SMER - sociálna demokracia v Prešove.
debata (477)

Ako povedal Fico v hlavnom prejave na sneme v Prešove, spoločná vláda s SNS a Most-Híd je viac ako koaličná spolupráca. „Ďakujem predsedom štandardných vládnych strán za korektné vzťahy. Táto vláda je jedinou hrádzou proti nenávisti opozície a médiám,“ vyhlásil Fico, ktorý po takmer roku od parlamentných volieb môže len opečiatkovať tvrdenie, že táto vláda nemá alternatívu.

„Smer je dlhoročným pilierom stability slovenského politického systému. Máme zásluhu na tom, v akej dobrej kondícii je slovenská ekonomika. Preto sa nehanbíme kričať, že náš hospodársky rast je jeden z najvyšších v Európskej únie. Naši poslanci nie sú poloblázni, nefetujú, nehajlujú a nemajú zložky, ktoré by potvrdzovali ich spoluprácu s mafiou,“ vyhlásil pred delegátmi Fico. Model útokov na predstaviteľov Smeru je podľa Fica jednoduchý. Bez dôkazov prídu obvinenia, že všetko je skorumpované a klientelistické. „Nemajú zábranu zneužiť akúkoľvek tému, aby na nás mohli zaútočiť. Musíme byť dôraznejší pri odmietaní krivých obvinení. Keď to nebudeme robiť, lož sa zakorení ako pravda,“ povedal.

Fico: Budeme hovoriť o klamstvách médií

Opozícia by bola podľa Fica v kritike bezzubá, ak by nemala verného spojenca v médiách. „Aj poslední mohykáni v Smere to pochopili na vlastnej koži. Sú ešte horší na tých, ktorí sa o to pokúšali. Do tejto skupiny patrí verejnoprávna televízia a rozhlas. Dnes sú médiá reálnou opozíciou voči vláde, ale sú odtrhnuté od reality. Klamú, ignorujú a neuverejňujú pozitívne správy,“ povedal Fico s tým, že má morálne právo ukazovať, v akom stave slovenské médiá sú. „Budeme ukazovať, kto je ich vlastníkom. Budeme hovoriť o ich klamstvách. Médiá sú voči nám nekorektné. Nie je dôvod, aby sme neboli razantnejší pri vysvetľovaní klamstiev médií,“ dodal.

Pravica si podľa Fica musí uvedomiť, že sústavné útoky na sociálnu demokraciu nepriniesli posilnenie pravicových strán, ale posilnili rast radikalizmu a extrémizmus. „My sme tu, oni sa strácajú, ale vyrastá nám to, čo nikto nechce. Páni z pravice, nesiete plnú zodpovednosť. Médiá strácajú dôveryhodnosť a potom sa ľudia uchyľujú k informáciám na sociálnych sieťach. Bolo by najväčšou chybou podľahnúť tomuto tlaku a týmto náladám,“ konštatoval.

Fico očakáva od predstaviteľov strany mobilizáciu

Predstavitelia Smeru musia byť podľa Fica častejšie a priamo medzi ľuďmi. „Spohodlneli sme. Slovensko nie je taká veľká krajina, aby sme ju nemohli prejsť. Môžeme zorganizovať tisícky stretnutí, kde budeme hovoriť našu pravdu. Očakávam od všetkých mobilizáciu. Čakajú nás regionálne voľby a potom voľby do samosprávy,“ konštatoval.

EÚ podľa Fica nie je v najlepšom stave. Členské štáty potrebujú podľa neho viac vzájomného rešpektu a uznávanie špecifík. „Budeme sa tváriť ako slepí a popierať, že Slovensko má silné katolícke zázemie? Určite nie,“ vyhlásil.

Slovensko však musí vyvinúť maximálne úsilie na zachovanie projektov ako je euro, či schengen. „Dúfam, že zmena na pozícii prezidenta USA bude znamenať vyváženie dialógu medzi mocnosťami. Svet má štyri svetové strany. Je len prejavom duševnej malosti, ak sa máme stať predmetom kritiky, že dáme kvety na hroby ruských vojakov, ktorí padli za oslobodzovanie našej krajiny. Slovensko sa počas predsedníctva správa v duchu týchto postojov,“ uviedol predseda Smeru, ktorý odmieta, aby SR prispievalo k destabilizácii EÚ. „Nikto nemá právo vydierať voličov. Nikto nie je máčo v európskej politike, aby si to mohli dovoliť. Doplatil na to britský i taliansky premiér. Ja mám Slovensko veľmi rád a o pozície sa budem uchádzať, len keď bude relevantná podpora. Takáto podpora pre Smer stále pretrváva,“ zdôraznil.

Rokovanie bez prekvapení

Dve zmeny na podpredsedníckych postoch, no Robert Kaliňák zostáva na stoličke podpredsedu. Snem sa konal desať mesiacov po programovej konferencii, ktorá sa vo februári konala v Banskej Bystrici, a na ktorej prijali delegáti ciele strany do roku 2020. V Prešove tieto ciele potvrdili a vytýčili si hlavné úlohy na rok 2017. Rokovanie na rozdiel od minulosti neviedol doterajší podpredseda SMER-SD Pavol Paška, ale Peter Pellegrini.

Najočakávanejším bodom prešovského snemu bola voľba nových podpredsedov namiesto odchádzajúcich Dušana Čaploviča a Pavla Pašku. Čaplovič ohlásil odchod z politického života a smeruje do dôchodku, Paška sa z vedenia strany stiahol v roku 2014 po vypuknutí kauzy predraženého CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch, čo on odmietol. Čaplovič bol vo funckii podpredsedu pätnásť, Paška trinásť rokov. V podpredsedníckych stoličkách ich po hlasovaní delegátov očávane nahradili súčasný minister hodpodárstva Peter Žiga a žilinský župan Juraj Blanár. „Chcem zobrať na vedomie vzdanie sa podpredsedníckych postov pánov Pašku a Čaploviča,“ zdôraznil predseda Smer a predseda vlády Robert Fico. Ocenil prínos oboch už bývalých podpredsedov a poďakoval im za vykonanú práce. Obaja zostávajú v orgánoch strany, Paška i Čaplovič boli zvolení do funkcií členov predsedníctva strany.

Personálne zmeny sa nedotkli ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý sa zviditeľnil v kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka, od ktorého kúpil Kaliňák podiel vo firme. Za výmenu Kaliňáka na podpredsedníckej stoličke sa vyjadrila pred začiatkom snemu europoslankyňa Monika Beňová. Tá ešte pred hlasovaním povedala, že na podpredsedníckom poste si vie predstaviť ženu. „Každá moderná sociálno-demokratická strana by mala mať ambíciu mať v podpredníckej funkcie ženu,“ podotkla Beňová. Ona, ani nikto iný však na podpredsednícke posty iných kandidátov ako Žigu a Blanára nenavrhol. Čo sa týka zotrvania Kaliňáka vo funkcii podpredsedu Smer-SD Beňová zdôraznila, že ak to odsúhlasí snem, tak je to v poriadku a treba to brať ako fakt. Beňová snem opustila predčasne, zo sály divadla v Prešove odišla na obed, hneď po voľbách podpredsedov. Svoj odchod zdôvodnila chorobou.

V príhovore sa Fico vyjadril aj ku kauzám piešťanského CT, Nemocnice sv. Michala v Bratislave, či k téme predraženia podujatia, na ktorom bolo predstavené logo nášho predsedníctva Európskej únie. Za útokmi vidí neschopnosť opozície, ktorá podľa neho funguje na princípe kritiky, keďže sama by nebola schopná zostaviť vládu. Kauzu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka označil za mediálnu bublinu.

Predstavitelia najsilnejšej vládnej strany hovorili aj o potvrdení programových plánov na obdobie najbližších rokov, ku ktorým by mali patriť znižovanie nezamestnanosti, regionálnych rozdielov, zvyšovanie minimálnej mzdy, či zvyšovanie životnej úrovne. Delegáti snemu špecifikovali aj svoje úlohy a plány na rok 2017. „Jeho prioritou by mal byť pracujúci človek a výška odmeny za prácu. Lebo práce je dostatok, no ľudí demotivuje nízke ohodnotenie,“ podčiarkol Fico. Prioritou v budúcom roku by mala byť aj udržateľnosť cien, zvýšenie materského príspevku pre pracujúcich rodičov, či väčšia solidárnosť k ľuďom, ktorí opatrujú svojich príbuzných. Smer-SD sa tiež chce podieľať na prijatí legislatívy, ktorá odstráni rozdiel medzi starými a novými dôchodcami.

Naďalej bude pokračovať aj podpora najzaostalejších regiónov. K dvanástim, ktoré tento rok spadali pod zákon o podpore najmenej rozvinutých regiónov Slovenska by v budúcom roku malo pribudnúť päť ďalších. Okresy Gelnica, Košice-okolie, Bardejov, Medzilaborce a Snina. K tomu by malo napomôcť podľa Fica aj dobrá hospodárska kondícia Slovenska. Minister financií Peter Kažimír zdôraznil, že máme dobrý hospodársky rast, ktorý je dvakrát vyšší ako v Nemecku a momentálne najvyšší z krajín V4.

© Autorské práva vyhradené

477 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Pavol Paška #Peter Pellegrini