Procházka nedostal zelenú, nebude sudcom v Luxemburgu

Bývalý predseda koaličnej strany Sieť Radoslav Procházka sa uchádzal o post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Podľa informácií Pravdy pozíciu nezískal.

13.12.2016 09:45 , aktualizované: 13:44
Radoslav Procházka, Foto: ,
Radoslav Procházka. Na snímke zo septembra pred vypočutím Súdnou radou, ktorá podporila jeho kandidatúru na post dodatočného sudcu na Všeobecnom súde EÚ v Luxemburgu.
debata (296)

„Slovenský kandidát nedostal zelenú,“ denníku Pravda to potvrdili dva nezávislé zdroje, jeden priamo z Luxemburgu.

Procházka tiež nepozná dôvody prečo dostal červenú. "Dôvody stanoviska výboru nepoznám a ani po nich nebudem pátrať, nechám ďalší postup v plnom rozsahu na vládu, " reagoval pre Pravdu.

Dodal, že celá táto jeho situácia, ktorá začala výsledkom volieb, je niečo, čo v jeho živote muselo prísť. „Som rád, že to prišlo a vyjdem z toho silnejší, ako som bol predtým,“ uviedol Procházka. Zároveň všetkým, ktorí mu držali palce, poďakoval.

Žitňanská: Pri Procházkovi potrebujeme oficiálne zdôvodnenie

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská uviedla, že pracujeme s neoficiálnymi informáciami, ale ak to tak je, je to situácia, ktorá ju neteší. „Je pomerne ťažké v slovenských podmienkach hľadať tak komplexnú osobnosť, aby spĺňala všetky, naozaj náročné kritériá, ktoré sú kladené…Skutočne potrebujeme oficiálnu informáciu, potrebujeme zdôvodnenie, aby sme sa na základe toho vedeli zariadiť – ako vláda, tak aj Súdna rada SR,“ dodala ministerka v reakcii, ktorú sprostredkoval jej hovorca Peter Bubla.

Na zverejnené informácie reagoval aj premiér Robert Fico. Uviedol, že rozhodnutie výboru musíme rešpektovať a nič iné v tomto okamihu k téme nemôže povedať. Podľa premiéra pravdepodobne to, že sa človek politicky angažuje, môže byť do budúcnosti prekážka pri pokusoch obsadzovať pozície, ktoré sú vnímané právnicky veľmi neutrálne a nezávisle. Bude asi potrebné sa pozrieť po inom kandidátovi, musím rešpektovať rozhodnutie príslušných orgánov, dodal Fico.

Súdnej rade SR doposiaľ nedoručili žiadnu oficiálnu informáciu o rozhodnutí poradného výboru, preto sa k nemu ani nie je možné vyjadriť, reagovali v Kancelárie Súdnej rady SR. „V tejto súvislosti považujeme za potrebné zopakovať, že na úrovni súdnej rady prebehol zákonný, transparentný a férový proces. Jeho výsledkom bolo platné uznesenie, za ktoré v tajnom hlasovaní hlasovala potrebná väčšina členov, ktorá je zložená zo zástupcov všetkých zložiek štátnej moci,“ zdôraznili v stanovisku.

Zo samotného poradného výboru informovali, že nemôžu komentovať rozhodnutie.

Na prestížny post odobrila Procházku Súdna rada SR. Samotnej voľbe v Súdnej rade predchádzalo vypočutie kandidátov. Procházka dostával otázky týkajúce sa jeho politického pôsobenia. Vysvetľovať musel najmä to, či ako politik verejne klamal a prečo sa jeho meno spája na internete s množstvom odkazov o klamstvách.

Nomináciu Procházku na post sudcu napádali viacerí politici s odkazom na jeho politickú minulosť. Predseda SaS Richard Sulík poslal do Luxeburgu žiadosť o prehodnotenie jeho nominácie.

Sudca Všeobecného súdu EÚ dostáva plat 18 300 eur mesačne, s príspevkom na deti a bývanie je to vyše 300-tisíc eur ročne.

Všeobecný súd Európskej únie je súčasťou Súdneho dvora Európskej únie. Rozhoduje o návrhoch na zrušenie rozhodnutí, ktoré podali jednotlivci, spoločnosti a v niektorých prípadoch aj vlády krajín únie. Zaoberá sa najmä hospodárskou súťažou, štátnou pomocou, obchodom, poľnohospodárstvom a obchodnými značkami.

Slovensko už dlhšie nevie postaviť vhodného kandidáta na śudcu európskeho súdu. Naposledy v júni hlasovaním cez Súdnu radu neprešiel poradca prezidenta Ján Mazák, chýbal mu jeden hlas. Predchádzajúcu kandidátku Máriu Patakyovú, ktorú odobrila rada aj vláda, odmietol poradný výbor v Luxemburgu. Jedným z dôvodov bolo aj to, že neovládala francúzštinu, ktorá je pracovným jazykom súdu.

296 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Všeobecný súd Európskej únie