Minimálna mzda vzrastie skôr, vyššia bude aj materská

Päť sociálnych opatrení s maximálnou prioritou vytýčila vláda na rok 2017. Zamestnancov čaká zvýšenie minimálnej mzdy a rodičia dostanú vyššiu materskú dávku. Vláda zároveň sprísni pravidlá pre nezamestnaných, aby jasne oddelila tých, ktorí chcú pracovať, od tých, čo len poberajú dávky. Starodôchodcovia sa napokon dožijú nového prepočítania dôchodkov a ľudia, ktorí sa starajú o ťažko chorých príbuzných, dostanú vyšší opatrovateľský príspevok.

14.12.2016 12:00
Materská,deti,matka,dcéra Foto:
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení však upozorňuje, že toto zvyšovanie spôsobuje medzi zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov každoročnú rivalitu.
debata (47)

Minimálna mzda by mala dosiahnuť 500 eur, a to už v priebehu dvoch rokov. Hoci premiér Robert Fico ešte v sobotu na sneme Smeru avizoval takéto zvýšenie minimálnej mzdy až na rok 2020, nakoniec chce 500-eurovú latku pokoriť už za dva roky. „Ekonomike na Slovensku sa darí a chceme, aby ľudia čo najviac tento ekonomický rast aj reálne pocítili,“ zdôraznil včera. Takúto ambíciu, teda zvýšiť minimálnu mzdu zo 435 eur v roku 2017 na 500 eur počas dvoch rokov, považuje za reálnu aj minister práce Ján Richter.

Ten o tejto sume rokoval už aj na Hospodárskej a sociálnej rade. „Situácia je pre to adekvátna, lebo aj zamestnávatelia majú záujem na tom, aby ľudia pracovali,“ povedal. Vyššia minimálna mzda motivuje. „Sme v situácii, keď zamestnávatelia majú problém získať pracovníkov,“ konštatuje minister. Dodáva, že politiku zamestnanosti nie je možné riešiť bez toho, aby sa pravidelne nezvyšovala minimálna mzda.

Rivalita medzi zamestnancom a zamestnávateľom

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení upozorňuje, že toto zvyšovanie spôsobuje medzi zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov každoročnú rivalitu. „Navrhujeme preto zaviesť nový mechanizmus, na základe ktorého by sa minimálna mzda zvyšovala pravidelne na základe vopred stanovených ukazovateľov,“ objasňuje Miriam Špániková, hovorkyňa asociácie. Zamestnávatelia by tak podľa nej zároveň vedeli predvídať svoje mzdové náklady. Druhou možnosťou, ktorá by zamestnávateľom kompenzovala výdavky na avizované zvýšenie minimálnej mzdy, by bolo podľa nej zvyšovanie „odvodovej odpočítateľnej položky“ alebo zníženie odvodov pre túto skupinu zamestnancov. „Tento zámer by mohol zvýšiť motiváciu zamestnávateľov vytvárať nové pracovné miesta pre nízkopríjmových zamestnancov,“ argumentuje Špániková.

Rozhodnutie urýchliť zvýšenie minimálnej mzdy prekvapilo prezidenta Konfederácie odborových zväzov Jozefa Kollára. Podľa neho to pomôže najmä nízkokvalifikovaným zamestnancom. Tých je na Slovensku asi 100-tisíc. „Každý rok by sa mohla minimálna mzda zdvihnúť asi o 30 eur,“ mieni Kollár. Pre neho je najdôležitejšie, že sa dostávame nad hranicu chudoby. Myslí si, že zvýšenie minimálnej mzdy pomôže aj firmám, kde sa pracuje za vyššiu ako minimálnu plácu. „Odborárom to pomôže pri kolektívnom vyjednávaní tým, že sa budú snažiť rozdiely medzi tarifami dodržať aj po zvýšení minimálnej mzdy,“ dodáva Kollár. Zvýšená minimálna mzda by totiž mohla vytlačiť nahor aj ostatné tabuľkové platy, aby sa tak medzi nimi udržal určitý rozdiel.

Na rad prídu aj dôchodky

Rezort sociálnych vecí by mal v budúcom roku riešiť aj rozdiely medzi dôchodkami tzv. starodôchodcov a dôchodkami priznanými po 31. decembri 2003. Takmer 100-tisíc ľuďom by tak mala penzia narásť v priemere o 50 eur. Minister Richter pritom upozornil, že zvyšovanie sa bude riešiť individuálne. Závisieť to bude napríklad od výšky niekdajšieho príjmu človeka, dodal. Novela zákona o sociálnom poistení by mala byť podľa neho účinná najneskôr od roku 2018. „Som presvedčený, že to naša ekonomika zvládne,“ zdôraznil Robert Fico.

„Takéto navýšenie určite vítame,“ teší sa predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky. Upozorňuje však, že ide o priemer, jeden si môže prilepšiť o 30 eur, iný o 80 eur. Už v najbližšom období si prilepšia aj matky na materskej dovolenke. Od mája budúceho roka by sa mala zvýšiť materská dávka zo 70 percent na 75 percent z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Aj o tomto návrhu by mala čoskoro rokovať vláda. „Dostali sme sa do pozície, kedy môžeme rodičovi ponúknuť materskú vo výške, ktorá sa prakticky bude rovnať čistému príjmu pred nástupom na materskú. Bude to takmer 98 percent čistého príjmu,“ povedal Fico. „Keď sa prijmú všetky potrebné opatrenia, môže materská v závislosti od príjmu dosiahnuť až 1 300 eur,“ avizoval Richter. Táto dávka by mala byť vyplácaná 34 týždňov len rodičovi, ktorý pred nástupom na materskú dovolenku pracoval.

Sociálne opatrenia na rok 2017

  • Zvyšovanie minimálnej mzdy – do dvoch rokov by mala dosiahnuť úroveň 500 eur. Podľa pôvodného plánu mala minimálna mzda na Slovensku prekročiť hranicu 500 eur až v roku 2020.
  • Zvýšenie materskej dávky – nárok na ňu bude mať len rodič, ktorý predtým pracoval. Vyplácať sa bude 34 týždňov, pričom jej výška bude predstavovať 98 percent z rodičovej predchádzajúcej čistej mzdy. Opatrenie sa bude týkať 28-tisíc rodičov a Sociálnu poisťovňu to bude stáť o 6,9 milióna eur viac.
  • Zníženie rozdielov medzi penziami staro- a novodôchodcov – asi 100-tisíc dôchodcov, ktorí odišli do penzie pred koncom roka 2003, si prilepší v priemere o 50 eur. Metodika výpočtu ešte nie je známa, bude sa odvíjať od výšky niekdajšieho príjmu. Prepočítané dôchodky by sa mali začať vyplácať od roku 2018.
  • Podmienky pre nezamestnaných sa sprísnia – z novely zákona o službách v zamestnanosti, ktorú má na budúci rok schvaľovať vláda, vyplýva, že ak nezamestnaný predčasne opakovane skončí do jedného mesiaca zamestnanie sprostredkované úradom práce, pol roka sa nebude môcť vrátiť do evidencie uchádzačov o prácu. Obmedziť by sa mala aj možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce. Rezort práce a sociálnych vecí chce evidovaným nezamestnaným, ktorí poberajú podporu v nezamestnanosti, zakázať prácu v pracovnom pomere a obmedziť prácu na dohodu na najviac 40 dní v roku. Takýto nezamestnaný tiež nebude môcť popri evidencii na úrade práce zároveň pracovať u zamestnávateľa, u ktorého si zarábal pred zaradením do evidencie nezamestnaných.
  • Zvýšenie opatrovateľského príspevku – do konca volebného obdobia by mal opatrovateľský príspevok dosiahnuť výšku čistej minimálnej mzdy. Vláda tak chce podporiť ľudí, ktorí sa starajú o ťažko zdravotne postihnutých rodinných príslušníkov.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #materská dávka #sociálne opatrenia