Rezort školstva posiela UPJŠ dotáciu na odstránenie následkov požiaru

Ministerstvo školstva posiela Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach dotáciu 800-tisíc eur. Peniaze majú slúžiť na čiastočné odstránenie následkov požiaru, ktorý v piatok 9. decembra zachvátil budovu Prírodovedeckej fakulty. Ako informovalo ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke, 500-tisíc eur je určených na bežné výdavky a 300-tisíc eur na kapitálové výdavky, čiže veľké rekonštrukčné práce.

15.12.2016 13:26
debata (2)

Vláda SR na rokovaní v stredu 14. decembra rozhodla, že Univerzita Pavla Jozefa Šafárika dostane tiež návratnú finančnú výpomoc zo štátnych finan­čných aktív tri milióny eur. Ako sa uvádza v predkladacej správe, minister financií Peter Kažimír predložil na rokovanie vlády návrh s cieľom vytvoriť priestor pre čo najrýchlejšie riešenie vzniknutej situácie a eliminovanie vzniku ďalších škôd. Návratná finančná výpomoc bude bezúročná. Lehota splatnosti bude tri roky, pričom splátky sa budú realizovať v rovnakom objeme v rokoch 2017 až 2019, vždy do konca októbra.

Piatkový požiar zničil strechu a časť budovy Ústavu chemických vied. Objekt je priamo prepojený s budovou Ústavu biologických a ekologických vied. Požiarom a vodou boli poškodené posluchárne situované v tejto budove, výučbové a výskumné laboratóriá, všetky kancelárske priestory, ako aj výpočtová technika, prístroje a technológie využívané na výučbu a vedecko-výskumné účely. Predbežnou príčinou požiaru je porucha na elektroinštalácii. Polícia prípad vyšetruje ako všeobecné ohrozenie. Presnú príčinu požiaru určí expertíza. Nik nebol pri ňom zranený. Ministerstvo školstva informovalo, že predbežný odhad škody sa blíži k trom miliónom eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #požiar #Univerzita Pavla Jozefa Šafárika