Amalgámové zubné plomby pomaly končia

Najpoužívanejšie, amalgámové, teda tmavé zubné výplne Európska únia plánuje postupne zrušiť. Od roku 2018 ich nebudú môcť zubní lekári dávať deťom a tehotným ženám a od roku 2030 bude platiť ich úplný zákaz. Namiesto nich sa budú používať biele, ktoré u nás zatiaľ zdravotné poisťovne neuhrádzajú.

19.12.2016 07:00
plomby, zuby Foto:
Tmavé plomby uhrádzajú zdravotné poisťovne takmer v plnej výške. Biele si pacient hradí z vlastného vrecka.
debata (32)

Opatrenie má platiť pre všetky členské štáty vrátane Slovenska. Únia ho odôvodňuje tým, že amalgám obsahuje ortuť, ktorá je škodlivá pre organizmus, znečisťuje ovzdušie aj vodu. Zubári si to nemyslia. Amalgám je podľa nich bezpečný, poukazujú na fakt, že použitý materiál bezpečne likvidujú.

Zákaz amalgámových zubných plomb je zatiaľ predmetom neformálnej dohody medzi Európskym parlamentom, radou a komisiou zo začiatku decembra, uviedla vedúca tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Jana Cappello.

„Aj keď sa táto politická dohoda ešte musí premietnuť do právneho textu a musí byť formálne schválená radou aj Európskym parlamentom, už teraz môžeme povedať, že to predstavuje medzník v politike únie týkajúcej sa ortuti,“ povedala.

Zámerom je ochrana životného prostredia

Hlavným cieľom tohto nariadenia v oblasti životného prostredia podľa nej bude, aby sa ortuť nepoužívala vo výrobkoch a v priemysle a aby sa obmedzilo používanie zubného amalgámu, ktorý je hlavným zdrojom znečistenia životného prostredia.

Obmedzenie tmavých výplní vítajú napríklad ekológovia. Upozorňujú, že dlhodobé pôsobenie ortuti na organizmus môže spôsobiť poškodenie nervovej sústavy. Amalgámové plomby s obsahom ortuti mnohé krajiny – napríklad Švédsko, Dánsko, Fínsko či Holandsko – nepoužívajú vôbec.

Zubní lekári nie sú krokom Európskej únie príliš nadšení. Podľa prezidenta Slovenskej komory zubných lekárov Igora Moravčíka amalgám nie je pre pacientov zdravotným rizikom, navyše zubári sú povinní zbierať tento odpad a odovzdávať ho certifikovaným subjektom.

„Amalgám považujeme za bezpečný materiál preto, lebo v moderných amalgámových výplniach je ortuť pevne viazaná a neuvoľňuje sa do organizmu,“ reagoval na chystané zmeny prezident komory Moravčík.

Amalgám má väčšina pacientov

Amalgámové výplne majú podľa stomatológov u nás tri štvrtiny pacientov. Okrem toho, že sú podľa nich pre zdravie bezpečné, hradí ich zdravotná poisťovňa, kým biele nie. Najväčším prínosom je, že vydržia oveľa dlhšie, s amalgámovými výplňami sa zuby menej kazia, pretože ten pôsobí i proti baktériám. Naopak, biele výplne takú ochranu nemajú.

„Amalgámové určite vydržia dlhšie, ja sama mám niektoré od pätnástich rokov. Keď sa dobre spraví taká výplň, tak vydrží veky,“ poukázala stomatologička Irena Lacková. Amalgámové výplne sú stabilnejšie. Ich zloženie, hlavne striebro, totiž odpudzuje baktérie, ktoré sa v ústach nachádzajú. Naopak, biele výplne mikroorganizmy vyslovene priťahujú.

„Bielu plombu môžete urobiť akokoľvek dobre, po nejakej dobe, aj keď si pacient umýva zuby, môžu vzniknúť štrbiny, do ktorých idú mikroorganizmy ako na čokoládu. Takto potom vznikajú problémy častejšie,“ doplnila Lacková.

Tmavé plomby uhrádzajú zdravotné poisťovne takmer v plnej výške. Biele si pacient hradí z vlastného vrecka. Doplatok je desať eur a viac, záleží na množstve spotrebovaného materiálu. Lacková si myslí, že ak zdravotné poisťovne nebudú uhrádzať biele výplne, Slovákom sa určite zhorší stav chrupu. „Mnohí z finančných dôvodov budú mať zuby pokazené. Tie sa budú musieť vytiahnuť a nahradia ich zubné protézy tak ako pre 50 rokmi,“ myslí si Lacková.

Moravčík pripomína, že cena plomby je v ambulanciách rôzna. „Cenu jednotlivých výkonov, a teda aj výplní, si stanovuje každá zubná ambulancia samostatne na základe cenovej kalkulácie. Do tejto sa premietajú okrem nákladov ambulancie aj zložitosť a rozsah zhotovovanej výplne,“ doplnil šéf zubnej komory.

Ak už má tehotná žena zuby s amalgámovými výplňami, s tými sa podľa Lackovej nebude robiť nič. „Len počas deviatich mesiacov sa takýmto ženám nebude dávať čerstvá amalgámová plomba, ale pravdepodobne fotokompozit,“ dodala lekárka.

Akým spôsobom bude nariadenie únie uskutočnené na Slovensku, ministerstvo zdravotníctva neodpovedalo. Rovnako sa nevyjadrilo ani k otázke, či biele výplne budú potom uhrádzať zdravotné poisťovne. Hovorkyňa Stanislava Luptáková povedala, že ide o dlhodobo diskutovanú odbornú problematiku a komunikujú o nej s komorou zubných lekárov.

„Rozhodujúce budú názory stomatológov, ktoré vychádzajú z medicínskych skúseností i praxe – a týkajú sa aj najnovších trendov v stomatológii vrátane používania účinných a kvalitných materiálov,“ uviedla Luptáková.

Európska únia má podľa Jany Cappello jasný plán. „Členské štáty vypracujú akčné plány na zníženie používania amalgámu a komisia preskúma možnosť takéto používanie úplne ukončiť do roku 2030,“ doplnila. V krátkodobom horizonte – do roku 2019 – majú členské štáty zabezpečiť, aby bol odpad z ortuti od všetkých zubných lekárov zbieraný len zberateľmi s preukazom spôsobilosti. Tak sa dosiahne jeho bezpečná likvidácia, ktorá nezaťaží odpadovú vodu.

Amalgámová (tmavá) výplň

Výhody

  • znižuje aktivitu baktérií spôsobujúcich zubný kaz
  • utesní mikroskopické priestory a zamedzí tak prenikaniu zvyškov potravy a baktérií
  • dlhšia trvácnosť

Nevýhody

  • neestetický tmavý vzhľad

Kompozitná (biela) výplň

Výhody

  • estetický vzhľad
  • nedráždivý materiál
  • kompozitná živica je nenáročná na spracovanie

Nevýhody

  • nechráni pred zubným kazom
  • menšia odolnosť voči žuvaciemu tlaku na zadných zuboch (stoličkách)

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #amalgám #plomba