Zomrel priamy účastník protifašistického odboja Ján Husák

Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku zomrel vo veku 93 rokov čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB), odbojár v SNP, generálporučík Ján Husák. Na sociálnej sieti o tom informuje rezort obrany.

23.12.2016 08:32
debata (18)

Ján Husák sa narodil 12. apríla 1923 v Sasinkove a až do konca januára 1986 pôsobil na viacerých postoch v armáde. Pri príležitosti tohtoročných 93. narodenín mu šéf rezortu obrany Peter Gajdoš udelil pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa. „Bol to predovšetkým skvelý človek. Odpočívajte v pokoji, pán generál! Česť Vašej pamiatke,“ napísal minister Gajdoš.

Informáciu o úmrtí Jána Husáka prijali s veľkou ľútosťou aj členovia Zväzu vojakov Slovenskej republiky. „Ako priamy účastník protifašistického odboja Ján Husák dôsledne poukazoval na obludnosť fašizmu a na hrôzy, ktoré priniesla 2. svetová vojna.

S úctou spomínal na padlých spolubojovníkov, ktorí priniesli aj na Slovensko oslobodenie od fašizmu,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytol prezident zväzu Tomáš Švec. V mene celého zväzu vyslovil rodine zosnulého hlbokú sústrasť a uviedol, že Ján Husák zostane dlho v pamäti členov Zväzu vojakov Slovenskej republiky.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #protifašistický odboj #Ján Husák