Plavčan: Rezort školstva pripraví v januári nultý akčný plán reforiem

Ministerstvo školstva plánuje ešte pred schválením Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania pripraviť koncom januára nultý akčný plán s úlohami, ktoré bude rezort plniť v budúcom roku. Nultý akčný plán bude pritom v súlade s tézami reformného dokumentu a ku každej úlohe bude obsahovať aj jej rozpočet a plán. Povedal to v rozhovore minister školstva Peter Plavčan.

24.12.2016 11:23
ministerstvo skolstva, rokovanie, peter plavcan Foto: ,
Minister školstva Peter Plavčan.
debata (17)

Finálna verzia Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania bude pritom podľa Plavčana známa začiatkom druhého štvrťroku 2017. Obsahovať bude konkrétne úlohy aj s termínom ich plnenia. Niektoré úlohy budú podľa Plavčana niekoľkomesačné a niektoré budú pravdepodobne bez časového ohraničenia. Minister však zdôrazňuje, že s niektorými reformami chcú začať už budúci rok.

Plavčan zopakoval, že na komplexné uskutočnenie veľkej reformy potrebujú viac peňazí, ako je uvedené v programovom vyhlásení vlády. Zároveň však dodal, že už návrh rozpočtu rezortu školstva na rok 2017 je veľkým úspechom, keďže bude v porovnaní so súčasným rokom vyšší o 207 miliónov eur a počas štyroch rokov vlády bude v rozpočte kapitoly ministerstva školstva o dve miliardy eur viac ako v predchádzajúcom volebnom období.

Najdôležitejším prvkom reformy je podľa Plavčana učiteľ, ktorý sa musí v škole cítiť spokojný, k čomu má prispieť aj jeho plat. Minister chce zabezpečiť do konca volebného obdobia zvýšenie učiteľských platov o 40 percent.

Ministerstvo školstva predložilo na odbornú diskusiu ciele Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktoré sa týkajú regionálneho školstva aj vysokých škôl. Cieľom je predstaviť odbornej verejnosti základný rámec pripravovaných zmien v oblasti výchovy a vzdelávania, začať odbornú diskusiu a získať spätnú väzbu vo forme konkrétnych podnetov.

Tím poradcov ministra školstva ponúkol na odbornú diskusiu ciele, ktoré rámcujú novú podobu vzdelávania do budúcna. Návrhy opatrení na dosiahnutie predstavených cieľov rozpracujú až na základe spätnej väzby z konzultačného procesu. Rezort školstva predpokladá, že národný program predložia na rokovanie vlády a následne do NR SR v prvom štvrťroku budúceho roku.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #reforma školstva #Peter Plavčan