Rezort obrany plánuje zriadiť penzión pre vojnových veteránov

Ministerstvo obrany SR plánuje zriadiť penzión pre vojnových veteránov. Podľa zákonom stanovených podmienok by v ňom mali získať cenovo primerané ubytovanie najmä tí vojnoví veteráni, ktorí majú problém so zabezpečením bývania. Ako uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková, súčasná právna úprava neumožňuje rezortu zriaďovať takéto zariadenia.

26.12.2016 13:56
debata (15)

Ministerstvo preto už pripravilo novelu zákona o vojnových veteránoch a návrh vykonávacieho predpisu, ktoré už boli posúdené v rámci vnútrorezortného pripomienkového konania. Materiály budú predložené na rokovanie kolégia ministra obrany v prvom polroku 2017 a nasledovať bude ďalší legislatívny proces s predpokladanou účinnosťou novely od 1. januára 2018, upresnila

Hovorkyňa ďalej vysvetlila, že inšpiráciou pre zriadenie penziónu pre vojnových veteránov je systém starostlivosti o vojnových veteránov ako súčasť sociálnej politiky vyspelých krajín sveta, čo platí pre členské krajiny NATO ako aj krajiny s bohatou vojenskou tradíciou a dlhodobou tradíciou starostlivosti o vojnových veteránov. Do penziónu pre vojnových veteránov bude možné primárne prijať vojnového veterána spolu s manželkou alebo družkou (manželom alebo druhom). V prípade nenaplnenia ubytovacích kapacít vojnovými veteránmi by podľa plánov ministerstva obrany mohli prijať do penziónu aj bývalých vojakov – poberateľov výsluhového dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku, dodala.

V súčasnosti existuje viacero variantov, kde by mohol byť takýto penzión zriadený. Vo všetkých sa uvažuje o prebudovaní už existujúceho objektu, dodala.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vojnoví veteráni