Sólymos: Zonáciu TANAPu brzdia vlastnícke vzťahy

Zonáciu Tatranského národného parku (TANAP) brzdia stále nevyriešené vlastnícke vzťahy na jeho území. Rokovania s vlastníkmi pôdy, samosprávami, podnikateľmi a ochranármi zatiaľ nepriniesli prijateľný kompromis. Uviedol minister životného prostredia László Sólymos.

26.12.2016 16:42
László Solymos Foto: ,
Minister životného prostredia László Sólymos.
debata (5)

Nevedel však povedať, kedy by zonácia najväčšieho slovenského národného parku mohla byť realitou. „Už roky sa boríme s prípravou zonácie TANAPu. Vedú sa komplikované rokovania s majiteľmi pozemkov, čo sa týka náhrady za užívanie ich pozemkov. Musíme mať ale na zreteli, aké má štát finančné možnosti,” konštatoval šéf envirorezortu.

V súčasnosti sa podľa neho nastavuje metodika vypočítavania finančných náhrad za užívanie súkromných pozemkov štátom, ktorý vlastníkom pôdy vlastne zoberie možnosť ekonomicky obhospodarovať ich majetok. Sólymos vysvetlil, že vo vyšších stupňoch ochrany je obmedzená ľudská činnosť, napríklad zakázaný výrub stromov, vlastník je tak obmedzený v jeho vlastníckych právach a štát mu musí vyplatiť náhradu. Ideálne by bolo, keby štát mohol súkromné pozemky odkúpiť alebo vymeniť, už však nemá pozemky na výmenu a odkúpenie by bolo finančne náročné.

Slovensko má celkovo deväť národných parkov, zonácia sa minulý rok uskutočnila iba v jednom z nich – v Slovenskom raji. „Tento národný park mohol začať reálne fungovať a prinášať benefity aj pre ľudí, ktorí tam žijú, aj pre návštevníkov. Môže sa rozvíjať celý región,“ zdôraznil Sólymos. Dodal, že ministerstvo životného prostredia chce k problematike národných parkov pristupovať komplexne. Metodikou výpočtu náhrad za užívanie súkromných pozemkov sa zaoberá Inštitút environmentálnej politiky, ktorý funguje pri ministerstve životného prostredia a zonáciu bude riešiť Ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Štátnou ochranou prírody.

Cieľom zonácie je vytvoriť v národných parkoch celistvé územia, od tých s najprísnejším stupňom ochrany prírody, až po tie, ktoré budú slúžiť pre oddych a rekreáciu. V prípade zonácie Tatranského národného parku ide oproti Slovenskému raju o náročnejší proces, a to vzhľadom na počet vlastníkov a dotknutých osôb ako aj na rozlohu. Územie národného parku TANAP zaberá rozlohu viac ako 73 hektárov a jeho ochranné pásmo viac ako 30-tisíc hektárov. Jednotlivé rokovania a práce spojené s plánovanou zonáciou začal rezort životného prostredia už v roku 2012.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP #László Solymos #zonácia