Stovka lyžiarov uviazla na lanovke

Dlhé čakanie v mraze a bez pohybu, pod nohami vzduchoprázdno. V lyžiarskom stredisku Opalisko pri Závažnej Porube uviazla na lanovke takmer stovka lyžiarov, medzi nimi boli aj deti.

30.12.2016 15:18 , aktualizované: 18:53
Opalisko, lanovka Foto: ,
V lyžiarskom stredisku Opalisko uviazlo niekoľko desiatok ľudí na pokazenej lanovke.
debata (14)

Záchranná akcia bola ako z akčného filmu. Lyžiarov zo sedačiek postupne zlaňovali. Jednu ženu s podchladením previezli do liptovskomiku­lášskej nemocnice. Incident v stredisku preveruje aj polícia.

Lanovka je približne osemsto metrov dlhá, ide o dvojsedačku bez krytu z plexiskla. Okolo obeda sa zastavila, nefungoval ani záložný pohon. Lyžiari tak čakali na pomoc vystavení nepriaznivému počasiu. Internetová stránka strediska v tom čase ukazovala teplotu až do mínus osem stupňov Celzia.

„Lanovka sa zasekla kvôli poruche na elektrickom zariadení, keďže sme ju neodhalili, nevieme ju spojazdniť,“ povedal Rastislav Mašlonka, zástupca majiteľa prevádzky lyžiarskeho strediska SKI Opalisko v Závažnej Porube. „Ľudia sú zmrznutí, snažíme sa o nich postarať, aby sa čo najlepšie dostali dolu, predpokladám, že im to nejako vynahradíme, nejaká kompenzácia pravdepodobne bude,“ dodal.

Mašlonka odmieta, že by išlo o starý typ zariadenia. Takéto prípady sa podľa neho stávajú aj v iných strediskách a na nových lanovkách. „Nedávno v Taliansku tiež museli lyžiarov zlaňovať, toto sú veci, ktoré sa môžu stať, u nás je to prvýkrát,“ doplnil.

Ľudí evakuujú z lanovky. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
lanovka, Opalisko Ľudí evakuujú z lanovky.

Záchrannú akciu koordinovali horskí záchranári, ktorí sa rozdelili na úseky po celej dĺžke lanovky a postupne tých, ktorí sedeli vysoko, zlaňovali dole pomocou výškovej techniky a lán. Tam ich už prebrali hasiči, ktorí im pomohli dostať sa dole zo svahu. „Naši hasiči asistujú Horskej záchrannej službe pri zlaňovaní ľudí z lanovky a postupne tých, ktorých horská služba zlanila, odopínajú a zvážajú dole, aby sa čo najrýchlejšie dostali do tepla a do bezpečia. Zdravotná záchranná služba všetkých kontroluje, či neutrpeli omrzliny, alebo iné následky v dôsledku čakania a zimy,“ uviedla Eva Krajčiová, riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši.

V dolnej časti strediska vyčlenili miestnosť v reštaurácii aj vyhrievaný stan, aby sa lyžiari mohli zohriať, dať si čaj, zabaliť sa do termodeky. „Tam ich prezrie lekár. Pomoc poskytujú aj iní záchranári z Červeného kríža,“ informoval počas akcie Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Ženu, ktorá mala problém so znášanlivosťou zimy a bola podchladená, previezla sanitka do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Hoci počas dňa svietilo slnko, lanovka bola v tieni a cez deň mrzlo, takže ľudia boli poriadne premrznutí. Medzi uviaznutými boli aj deti. Samotná evakuácia trvala približne dve hodiny. Lyžiari však na zastavenej lanovke sedeli dlhšie. Na svahu zasahovalo 20 horských záchranárov z Nízkych a zo Západných Tatier a osem hasičov.

Tri – štyri hodiny sedieť v mraze bez pohybu podľa lekára a záchranára Viliama Dobiáša nie je nič príjemné, ale dá sa to prežiť bez ujmy na zdraví. Podľa neho hasiči aj horská služba v Závažnej Porube určite zistili, koho treba dostať na zem medzi prvými.

Dobiáš priblížil, že prvé príznaky podchladenia sa začínajú svalovou triaškou, je to svalová námaha, ktorá vyprodukuje teplo a pomôže narovnať narušenie tepelnej rovnováhy. Spotrebováva sa však zásoba energie v tele, takže zahrievanie dlho nevydrží. „Keď už nie sú zásoby energie, potom sa začína apatia, spavosť, ľahostajnosť voči okoliu, človek postupne padne najskôr do ľahkého bezvedomia, potom prichádza bezvedomie a až oveľa neskôr úmrtie,“ vysvetlil záchranár.

Radí, že v takom prípade sú najlepšie takzvané izometrické cviky, ktoré sa vykonávajú bez pohybu. „Ide o striedavé napínanie a uvoľňovanie svalov na rukách, nohách, ideálne je takto precvičiť všetky svaly tela,“ povedal Dobiáš. Treba to robiť striedavo, najprv zaťať päste, predlaktia, svaly horných končatín, potom skúsiť brušné svaly a prejsť na dolné končatiny na lýtkové a stehenné svaly.

„Je vcelku jedno, v akom poradí, ide o to, aby svaly pracovali. Napínanie svalov je práca, ktorá produkuje teplo a udržiava organizmus zahriaty,“ dodal záchranár s tým, že lyžiari uviaznutí na lanovke určite dostali pokyny, čo majú robiť.

Vyhnúť sa chladu je možné aj zoskokom z lanovky. Dobiáš to však odporúča len tým, ktorí takéto skoky majú natrénované, ináč hrozia zlomeniny.

Na takéto situácie musia byť pripravení horskí záchranári aj strediská, nacvičujú záchranu pasažierov, ktorí by v prípade technickej poruchy mohli zostať visieť na lanovke. Tieto zásahy nie sú až také časté, predsa sa už aj v minulosti vyskytli. Nácvik by mal byť povinný pred začiatkom každej zimnej sezóny.

Lyžiarske stredisko Opalisko sa nachádza v Nízkych Tatrách nad obcou Závažná Poruba, na úpätí vrchu Poludnica. Je vzdialené 5 km od centra Liptovského Mikuláša. Leží v nadmorskej výške 640 metrov a stúpa až do výšky 1 030 metrov. V stredisku je päť zjazdoviek.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #lyžiari