Arktická zima dá zabrať doprave aj ľuďom

Na Slovensku udreli arktické mrazy. Najhoršie nás ešte len čaká. Pocitová teplota môže byť vinou vetra oveľa nižšia než tá objektívna. Meteorológovia nevylučujú, že na Troch kráľov a v sobotu padnú nové denné teplotné rekordy. Počasie môže komplikovať v nasledujúcich dňoch aj dopravu.

05.01.2017 07:00
zima, sneženie, dubová, odpratávanie snehu, Foto: ,
V obci Dubová v okrese Pezinok si museli vyhrnúť rukávy a odpratať napadaný sneh.
debata (35)

Nehody, blokované cesty, uzávierky a obchádzky. Dopravné obmedzenia zo stredy môžu pokračovať. Treba sa tiež poriadne zababušiť. Situáciu by mali sledovať aj lyžiari a návštevníci hôr. Najmä vo Vysokých Tatrách bude silno fúkať.

Arktické mrazy udrú v najväčšej sile vo štvrtok a v nasledujúcich dvoch dňoch. Extrémny chlad, sprevádzaný snežením a miestami až nárazovým vetrom, k nám prichádza z európskej časti Ruska a postupne aj od Uralu, kde sa teploty už dlhodobo držia na nízkej úrovni.

Táto kombinácia môže byť nebezpečná najmä vo vyšších polohách. "Vietor môže sneh previevať a v otvorených horských oblastiach sa tak môže zvyšovať lavínové nebezpečenstvo. Zoslabnúť by mal až počas víkendu,“ upozorňuje klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. V najhorších prípadoch môže dosiahnuť rýchlosť aj viac ako 100 km/h.

Pri Solčanoch sa zrazili dve osobné autá.... Foto: HAZZ NITRA
solčany, autonehoda, zima, Pri Solčanoch sa zrazili dve osobné autá. Nehoda sa obišla bez zranení.

Na horách nad pásmom lesa na severe Slovenska bude vo štvrtok a v piatok víchrica. Výstraha sa týka okresov Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Tvrdošín, Ružomberok, Martin, Turčianske Teplice, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo a Banská Bystrica. „Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varuje SHMÚ.

Silný nárazový vietor však bude zasahovať takmer celé územie Slovenska. Fúkať bude v oblasti Podunajskej a Východoslovenskej nížiny, v Košickej kotline, na Považí či Ponitrí. Sneženie by dnes malo pokračovať najmä v regiónoch na severozápade, severe a severovýchode Slovenska, kde môže napadnúť aj zopár desiatok centimetrov novej pokrývky. "Na ostatnom území to až také akútne nebude,“ dodáva Faško.

Vietor bude prispievať k veľmi nízkej pocitovej teplote. "Pri rýchlosti jeden meter za sekundu je to asi mínus 1 stupeň Celzia. Ak sa denná teplota napríklad v Trnave vyšplhá na mínus 6 stupňov a k tomu bude fúkať vietor s rýchlosťou 20 metrov za sekundu, pocitovo to bude vyzerať na mínus 26 stupňov,“ hovorí klimatológ.

Ako bude

  • Štvrtok – premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť. V severnej polovici snehové prehánky alebo sneženie. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najnižšia nočná teplota –3 až –8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota –4 až +1 stupeň Celzia. V priebehu dňa výrazné ochladzovanie.
  • Piatok – premenlivá veľká, na juhu miestami zmenšená oblačnosť. Na severe na viacerých miestach snehové prehánky alebo sneženie. Tvorba snehových jazykov a závejov. Mimoriadne chladno. Najnižšia nočná teplota –12 až –18 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota –15 až –9 stupňov Celzia.
  • Sobota – jasno až polojasno, na severe miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele snehové prehánky. Popoludní od severozápadu pribúdanie oblačnosti. Mimoriadne chladno. Najnižšia nočná teplota –15 až –22 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota –15 až –9 stupňov Celzia.
  • Nedeľa – oblačno až zamračené, od severozápadu postupne na viacerých miestach sneženie. Najnižšia nočná teplota –13 až –20 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota –9 až –3 stupne Celzia.
  • Pondelok – prevažne oblačno, miestami, najmä na severe snehové prehánky alebo sneženie. Najnižšia nočná teplota –10 až –16 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota –4 až +1 stupeň Celzia
  • Utorok – prevažne oblačno, miestami sneženie. Najnižšia nočná teplota –7 až –13 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota –4 až +1 stupeň Celzia.
Dopravná nehoda v katastri obce Jatov, auto... Foto: HAZZ NITRA
jatov, autonehoda, zima, Dopravná nehoda v katastri obce Jatov, auto skončilo v potoku. Zranil sa jeden človek.

V piatok a v sobotu môžu padnúť aj meteorologické rekordy. "Je veľká pravdepodobnosť, že najmä v sobotu dosiahnu maximálne denné teploty rekordne nízke hodnoty. Na niektorých vysokohorských meteorologických staniciach sa môže stať, že teplota nevystúpi nad mínus 21,9 stupňa,“ podotýka klimatológ.

Rekordné minimálne denné teploty –32 a –36,6 stupňov Celzia, ktoré boli namerané v rovnakých dňoch v 80. rokoch minulého storočia, dosiahnuté podľa Faška asi nebudú. Na mnohých miestach bude podľa neho zaznamenaný arktický deň, teda maximálna denná teplota nevystúpi nad –10 stupňov.

Faško upozorňuje, že v týchto teplotných podmienkach môžu vznikať na horných povodiach riek ľadové bariéry, ktoré sa môžu v niektorých častiach hromadiť a brániť plynulému prietoku vody. "Takéto situácie sa môžu objaviť napríklad na riekach Kysuca, Poprad či na vodných tokoch na Liptove,“ upozorňuje.

Na Solisku vo Vysokých Tatrách v stredu... Foto: PANORAMA.SK/WEBKAMERA
zima, solisko, vysoké tatry, víchrica, sneženie, Na Solisku vo Vysokých Tatrách v stredu snežilo. Viditeľnosť bola zlá.

Budúci pracovný týždeň by mali mrazy postupne poľaviť a pribudne oblačnosť so zrážkami. "V horách môže padať sneh. V nížinách to môže byť kombinácia dažďa so snehom alebo len dážď,“ hovorí klimatológ. Upozorňuje však na riziko poľadovice, keďže zemský povrch bude zamrznutý. Už od včera bojuje Slovensko s nástrahami počasia.

Na Orave zasypali v ranných hodinách dve lavíny cestu a železničnú trať medzi Kraľovanmi a Párnicou (okres Dolný Kubín) v Žilinskom kraji. Dopravu odkláňali policajti smerom na Ružomberok. Odstavené boli aj vlaky. Masy snehu odstraňovali z trate pomocou rušňa s pluhom v náročných poveternostných podmienkach. Keď sa úsek podarilo po niekoľkých hodinách sprejazdniť, prišiel ďalší zosuv.

"Znovu bol nasadený rušeň s pluhom a dve desiatky zamestnancov, ktorí sú v nepretržitej pohotovosti. Úsek bol krátko po druhej hodine popoludní opäť sprejazdnený,“ informovala v stredu popoludní Ivana Popluhárová zo Železníc Slovenskej republiky s tým, že sa nedajú vylúčiť ani ďalšie lavíny v priebehu popoludnia a noci. Všetky ostatné trate v správe železníc boli podľa nej zjazdné.

Oravská obec Zubrohlava je skrytá pod záľahou... Foto: DANIELA NEZNÍKOVÁ
zima, sneženie, orava, zubrohlava, Oravská obec Zubrohlava je skrytá pod záľahou snehu.

Na cestách v oblastiach Martina, Žiliny, Bytče, Turčianskych Teplíc a Rajca bol vyhlásený prvý kalamitný stupeň. Na istý časť uzavreli cestu medzi Bytčou a Makovom. Odstraňovali tam nebezpečne naklonené stromy.

V Trenčianskom kraji spomaľovalo dopravu husté sneženie. Na diaľnici D1 bola rýchlosť znížená na 80 km/h. Hlásenia z viacerých miest upozorňovali na skrížené, odstavené či šmýkajúce sa kamióny. Hasiči zasahovali pri nehodách najmä v Banskobystrickom, Žilinskom a Nitrianskom kraji.

Problémy boli aj na cestách v tatranskom regióne. Hodinu pred poludním vyhlásili cestári prvý situačný stupeň pre okresy Poprad a Kežmarok. Pre silný vietor, sneženie a tvorbu snehových závejov uzatvorili cestu v smere z obce Štrba do Šuňavy.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #sneženie #mrazy #zima 2016