Arktické počasie bude po celý víkend

Pani zima sa ukázala v plnej sile. Komplikuje život vodičom, vlekárom či záchranárom. Arktické počasie má pretrvávať aj v najbližších dňoch, keď sa očakáva na celom území Slovenska prechod mimoriadne studeného vzduchu.

06.01.2017 20:00
Čilistov, korčuľovanie, zima Foto: ,
V Čilistove využili domáci celodenný mráz a zamrznutý rybník na korčuľovanie.
debata (1)

Teploty na horách budú dosahovať veľmi nízke hodnoty, až na úrovni –25 stupňov Celzia, v dolinách môžu byť aj nižšie. V piatok namerali na Lomnickom štíte rekordných –28 stupňov Celzia, išlo o najchladnejší 6. január od roku 1951.

Bojovať s počasím museli v posledných dňoch najmä vodiči. Na Orave a v Liptove boli cesty pokryté kašovitou vrstvou snehu, tvorili sa snehové jazyky a záveje. Pri Párnici v okrese Dolný Kubín v stredu opakovane spadla snehová lavína na železničnú trať a cestu. Mimoriadna situácia vládla aj na cestách v okresoch Poprad a Kežmarok. Od stredy bola uzatvorená cesta medzi Štrbou a Šuňavou. Mráz zapríčinili od začiatku decembra 29 prasknutí koľají po celom Slovensku. Koľajnice praskajú väčšinou v skorých ranných hodinách, keď sú mrazy najsilnejšie. Žiadny z lomov zatiaľ nespôsobil nehodu.

Arktické počasie so snežením zvýšilo snehovú vrstvu na lyžiarskych zjazdovkách o päť až 20 cm. Hoci podmienky na lyžovanie boli veľmi dobré, na horách silný vietor ohrozoval prevádzku vlekov a lanoviek. Tie v piatok napríklad nefungovali na Donovaloch. Najviac snehu za posledné dva dni pracovného týždňa pripadlo v oblasti Západných Tatier, Oravy, Kysúc a Vysokých Tatier, a to 20 až 25 cm.

Podľa meteorológov bude na Slovensku počas víkendu extrémne chladno. Pri veľmi silnom vetre bude mimoriadne nepríjemne, a to najmä na východe, kde pocitová teplota aj v nížinách môže dosiahnuť –24 °C. Počas víkendu klesne teplota  vzduchu  v dolinách  a  kotlinách v noci  ojedinele až na –29 °C. Miestami bude ešte veterno a pocitová teplota bude naďalej veľmi nízka. Denná teplota vzduchu na severe a východe Slovenska bude stále nižšia ako –10 °C. Výstraha druhého stupňa pred nízkymi teplotami a vetrom platí najmä pre stredné, južné a časť východného Slovenska. Môžu sa tiež tvoriť snehové jazyky a záveje.

Ako sa chrániť počas arktickej zimy

  • Maximálna opatrnosť na zľadovatených chodníkoch. Pri páde je dôležité chrániť si najmä hlavu. Snažte sa padať na zadok alebo chrbát a zmierniť dopad rukami.
  • Vhodné vrstvené oblečenie zabráni vzniku omrzlín. Najčastejšie bývajú postihnuté prsty, nos či tvár. K prvej pomoci patrí postupné zahrievanie, nie však trenie postihnutého miesta snehom. Človeka zohrievajme vlastnými rukami alebo ak má napríklad omrznuté prsty na ruke, sám si ju môže dať pod pazuchu. Pomáha teplo aj vlažné obklady, nikdy nie horúca voda.
  • V horách je nevyhnutné teplé oblečenie, teplé nápoje, pomôžu ohrevné vrecúška, v polohách nad 1 500 m nad morom sú vhodné paličky, mačky, prípadne bezpečnostné protišmykové návleky na obuv. Horská záchranná služba v týchto dňoch neodporúča individuálny pohyb turistov v horách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima