V Súdnej rade sa vymení väčšina členov aj predseda

Pomery v 18-člennej Súdnej rade sa tento rok výrazne zmenia. Vymeniť by sa malo až 12 členov. Doterajšia predsedníčka rady Jana Bajánková sa už nebude môcť uchádzať o funkciu ani členstvo v rade, pretože v nej pôsobí už druhé funkčné obdobie od roku 2007.

08.01.2017 16:00
Jana Bajánková Foto: ,
Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.
debata (9)

To isté platí aj o bývalom sudcovi Najvyššieho súdu Igorovi Burgerovi. Personálne obsadenie rady zamieša aj rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého v Súdnej rade už nebudú môcť byť predsedovia a podpredsedovia súdov. Dnes ich je tam šesť.

Štátna tajomníčka rezortu justície Monika Jankovská, sama bývalá sudkyňa, upozorňuje, že nastávajúce voľby do Súdnej rady budú kľúčovým momentom. Podľa nej súdnictvo potrebuje stabilný orgán sudcovskej legitimity.

„Je dôležité, aby predstavitelia práve tohto orgánu boli z justičného prostredia, dôverne poznali jeho problémy a dokázali nájsť to najlepšie možné riešenie dosiahnutím konsenzu prostredníctvom kolektívneho rozhodovania,“ hovorí Jankovská.

Dvoch členov rady – za sudkyňu Najvyššieho súdu Alenu Šiškovú a podpredsedu košického krajského súdu Jozefa Maruščáka – bude navrhovať parlament. Ôsmich nových členov za predsedu nitrianskeho krajského súdu a podpredsedu rady Jána Vanka, šéfa banskobystrického krajského súdu Milana Ďuricu, predsedu košického krajského súdu Imricha Volkaia, ale aj sudcov Petra Straku, Rudolfa Čirča, Danu Bystriansku, Janu Bajánkovú a Igora Burgera si bude voliť zo svojich radov 1 400 sudcov.

Do septembra 2017 majú mandát bývala šéfka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová a šéf Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský. Tých vymenovala do rady Ficova vláda v roku 2012. Fulcová a Volkai patria zároveň medzi šesticu parlamentom zvolených kandidátov na ústavných sudcov, z ktorých odmieta prezident Andrej Kiska už dva roky vymenovať ústavných sudcov. Obaja preto podali sťažnosť na Ústavný súd.

Zo zvolených nových členov Súdnej rady si napokon členovia rady zvolia svojho nového predsedu a podpredsedu.

Súdna rada je najvyšší samosprávny ústavný orgán súdnictva. Jej právomoci určuje ústava. Do pôsobnosti Súdnej rady patrí verejná kontrola súdnictva, rozhodovanie o sudcovskej spôsobilosti kandidátov na sudcov, predkladanie návrhov na vymenovanie a odvolanie sudcov prezidentovi, rozhodovanie o pridelení a preložení sudcov.

Súdna rada predkladá prezidentovi návrhy na vymenovanie a odvolanie predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu. Vláde tiež predkladá návrhy kandidátov na sudcov, ktorí by mali pôsobiť za Slovenskú republiku v medzinárodných súdnych orgánoch.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Jana Bajánková