Aktivistov do minúty vyhodili z honosného plesu

Honosnú akciu, z ktorej fotografie prominentov a rób zapĺňajú už roky nielen internet, si nenechali ujsť dvaja aktivisti Alena Krempaská a Peter Weisenbacher.

09.01.2017 09:09
Krempaská, Weisenbacher Foto: ,
Aktivisti Alena Krempaská a Peter Weisenbacher rozvinuli v sobotu večer svoj transparent pred historickou budovou SND v Bratislave, kde sa konal 17. ročník Plesu v opere.
debata (113)
Predstierajúc, že sú hostia, vošli do historickej budovy SND v Bratislave, kde sa v sobotu konal 17. ročník Plesu v opere. Keď rozvinuli transparent, vyviedla ich odtiaľ ochranka. Weisenbacher skončil dokonca na zemi.

Dvaja bývalí organizátori protestov, netradične v plesovom oblečení, sa dali priviezť pred divadlo luxusným autom. Odtiaľ po červenom koberci odkráčali pomedzi esbeskárov hliadkujúcich pred SND až dovnútra. Netrvalo ani pol minúty a už ich muži dohliadajúci na hladký priebeh plesu vyvliekli von a odprevadili za zábrany na Hviezdoslavovom námestí. Obaja pritom mávali transparentom a kričali „Gorily tancujú a ľudia hladujú“, tento slogan bol súčasťou ich transparentu. Na akciu v mrazivom počasí sa dobre pripravili. Krempaská mala pod dlhými bielymi šatami a umelou kožušinovou štólou viacero vrstiev oblečenia. Weisenbacher spresnil, že auto aj plesovú róbu si požičali.

Občiansky aktivista hovorí, že ples je symbolom. Pokladá za absolútnu drzosť, že hoci 27. januára uplynie 5 rokov od prvého masového protestu verejnosti proti politickej kauze Gorila, doteraz nikto z jej aktérov nebol obvinený či potrestaný. „Na Slovensku je 13-percentná chudoba a tu plesajú prominenti, medzi ktorými sú možno aj ľudia, ktorí sa objavili v kauze Gorila,“ reagoval Weisenbacher. Tvrdí, že akcia pred divadlom mala význam a pozitívne na ňu reagovali aj ľudia, ktorí boli v sobotu večer pred budovou opery. Obidvaja sa chystajú na výročie prepuknutia kauzy Gorila zorganizovať verejný protest.

Údajný spis Gorila opisuje ovplyvňovanie politikov podnikateľskými skupinami, poukazuje na korupčné správanie ľudí na vysokých verejných postoch počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Na internete sa spis objavil v decembri 2011. Polícia sa ním začala zaoberať v januári 2012. Zatiaľ nebol nikto z politikov ani ľudí spomínaných v spise obvinený.

Obaja mimovládni aktivisti sa v lete zviditeľnili na protestoch opozície pred bratislavským bytovým komplexom Bonaparte, kde býva premiér Robert Fico (Smer). Bytovku postavil bratislavský podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorého polícia vyšetruje v súvislosti s podozrením z daňových podvodov.

Krempaská aj Weisenbacher tam prišli vyjadriť nesúhlas s tým, že SaS a OľaNO by nemali organizovať mítingy na odvolanie Roberta Kaliňáka (Smer), pretože tie by mali mať občiansky charakter. Lídrovi Obyčajných ľudí Igorovi Matovičovi sa to nepáčilo a obvinil ich, že sú provokatéri Smeru. Krempaskú po jednej z akcií prepadli a zbili neznámi útočníci. Obaja aktivisti rozdávali potom v parlamente tlačovinu Šašo špeciál, v ktorej informovali o podnikaní Ma­toviča. Práve Krempaská a Weisenbacher podali na šéfa Obyčajných ľudí podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, že porušil zákon kvôli aktívnej živnosti. Výsledkom konania môže byť aj strata poslaneckého mandátu.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Ples v opere #Peter Weisenbacher #Alena Krempaská