Verejnosť sa dozvie viac o kvalite sudcov

Či pracujú sudcovia kvalitne, dozvie sa aj verejnosť. Ich prácu už nebudú hodnotiť kolegovia zo súdu, ale trojčlenné krajské komisie. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) verí, že takto dostane nevyhovujúcich sudcov pod väčší tlak. Sprehľadniť chce tiež ich disciplinárne trestanie. To prejde pod dohľad Súdnej rady, dnes ho má v kompetencii Najvyšší súd.

11.01.2017 13:00
debata (8)

Ministerstvo spravodlivosti včera predložilo na pripomienkovanie viaceré zmeny v sudcovských zákonoch. V nich sú aj nové pravidlá pre sudcov. Overovať ich prácu budú profesionálne komisie. „Po novom by mali byť výsledky hodnotení aj zverejňované, čiže je to forma skladania účtov, ale primárne ide o spätnú väzbu pre sudcu, aby videl, ako je jeho práca hodnotená a mohol niečo zmeniť, alebo zlepšiť,“ vyhlásila Žitňanská.

Mimovládna organizácia Via Iuris vníma opatrenia pozitívne. "Ak sa ich podarí uviesť do života, budú viesť k väčšej transparentnosti justície a jej verejnej kontrole. To by následne malo prispieť k zvýšeniu jej dôveryhodnosti, nezávislosti a kvality,“ zhodnotila. V súčasnosti sudcov každých päť rokov bodujú ich kolegovia. Výsledkom je podľa rezortu výlučne najlepšia známka.

Posledné posudzovanie z roku 2015 ukázalo, že práca sudcov je takmer bezchybná. Prešlo ním 454 sudcov, ktorí sú vo funkcii od 15 do 25 rokov. Z nich až 433, čo je vyše 95,4 percenta, získalo najlepšie hodnotenie „výborný“. Len štyria skončili so statusom nevyhovujúci.

Päťročný hodnotiaci cyklus zaviedla súdna reforma pred 17 rokmi. V roku 2008 bol zo zákona vypustený. Žitňanská ho tam vrátila v roku 2011, keď presadila aj možnosť straty funkcie sudcu, ak sa pri opakovanom hodnotení preukáže, že sudca stratil odbornú spôsobilosť. Dosiaľ sa tak podľa dostupných informácií nestalo. Previerky vykonávali predsedovia grémií a kolégií na jednotlivých súdoch a hodnotiaca komisia vytvorená sudcovskou radou súdu.

Podľa novely budú hodnotenie zabezpečovať trojčlenné krajské hodnotiace komisie pozostávajúce zo sudcov, ktorí sa budú venovať iba tejto činnosti. Jej členmi môžu byť aj emeritní sudcovia. Komisie bude kreovať Súdna rada na návrh z justičného prostredia alebo z ministerstva spravodlivosti.

Zmeny, ktoré predložila do legislatívneho procesu Žitňanská, tiež upresňujú pomery v Súdnej rade. Tú tento rok čaká rozsiahla personálna obmena, keď končí funkčné obdobie 12 členov z 18 volených sudcami, Národnou radou a vymenovaných vládou. Rezort navrhuje, aby parlament, prezident a vláda primárne nominovali do tohto ústavného orgánu sudcovskej samosprávy osoby, ktoré nie sú sudcami.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #spravodlivosť #Lucia Žitňanská