Pacienti v ambulanciách čakajú čoraz dlhšie

Bratislavčanka Silvia (40) sa rozplakala, keď sa v čakárni pred reumatologickou ambulanciou dozvedela termín vyšetrenia. Od vlaňajšieho septembra ju trápia bolesti nôh, ktoré sa zhoršujú, sprevádza ich zvýšená teplota. Na stanovenie diagnózy potrebuje názor reumatológa. Ten jej ponúkol vyšetrenie na marec. "Skutočne si neviem predstaviť, čo mám teraz robiť, pretože reumatológ je len ďalším v poradí a už strácam nervy," posťažovala sa Pravde.

12.01.2017 07:00
lekár, pacient Foto:
Ilustračné foto.
debata (85)

Na našu redakciu sa s podobným problémom obrátil Milan (69) z Bratislavy, ktorý sa od októbra minulého roka nevie dostať k pneumológovi aj endokrinológovi. „Navštívil som viacero ambulancií a žiaden ma nechce zobrať. Tvrdia, že majú plno a nových pacientov už neberú,“ hovorí bezmocne. Obrátil sa na zdravotnú poisťovňa aj župu, tie nepomohli. „Žil som zdravo, nefajčil som, športoval som, platil zdravotné poistenie a teraz, keď mám zdravotný problém, ma nemá kto liečiť?“ pýta sa.

Nedostatok lekárov, dlhé čakanie

Rovnaké skúsenosti majú pacienti po celom Slovensku už takmer desať rokov. K ortopédom, kardiológom či neurológom sa dostávajú po niekoľkomesačnom čakaní. V poslednom čase sa však problém vyhrotil, pribúda prípadov, keď lekári chorých odmietajú. Tvrdia, že majú preplnenú ambulanciu. Doteraz ani jedno vedenie zdravotníckeho rezortu neprišlo s nápravou. Ani to súčasné nemá konkrétnu odpoveď.

„Najbližší voľný termín u neurológa o tri mesiace, u ortopéda o niekoľko týždňov, na endokrinológii tiež o pár mesiacov. Smutné je, že aj takúto informáciu dostane človek s akútnym problémom, ktorý ho potrebuje ihneď riešiť,“ poukázala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. Oprela sa o prieskum, ktorý pre nich na konci minulého roka zrealizovala agentúra GfK.

„Každý štvrtý človek mal problém so získaním termínu u špecialistu,“ priblížila výsledky prieskumu ďalej Lévyová. Podľa neho takmer polovica respondentov bola nespokojná s kvalitou poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hlavným dôvodom boli čakacie lehoty u špecialistov. Dôvodom tohto stavu je nedostatok lekárov. Dokazujú to aj štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií. Kým počet chorých podľa nich stúpa, počet ambulancií má, naopak, klesajúci trend.

Podľa údajov národného centra v roku 2012 bolo 6 265 špeciali­zovaných ambulancií, v roku 2015 ich bolo o 117 menej. Počty pacientov však narastajú. Predvlani štatistiky zaznamenali napríklad najvyšší počet cukrovkárov za posledných desať rokov. V diabetologických ambulanciách sa liečilo 345-tisíc diabetikov, rok predtým ich bolo 339-tisíc. Počet pravidelne sledovaných pacientov v kardiologických ambulanciách v roku 2015 presiahol 640-tisíc, oproti roku 2014 pribudlo takmer 44-tisíc osôb.

Ministerstvo o probléme vie

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že si uvedomuje problém s chýbajúcimi špecialistami vo viacerých odboroch a v niektorých regiónoch. „Na túto tému rezort pravidelne komunikuje aj s predstaviteľmi vyšších územných celkov, predovšetkým hlavnými lekármi VÚC,“ uviedlo s tým, že pomôcť chorým nájsť lekára v regióne je povinnosťou zdravotnej poisťovne.

Zvýšiť počty odborných lekárov chce v rámci rezidentského programu, ktorý ponúka finančné výhody pre mladých. Ten je zatiaľ nastavený len pre všeobecných doktorov.

Sieť špecialistov

Lévyová pripomína, že civilizačné choroby zaznamenávajú nástup. Preto navrhuje, aby štát zadefinoval novú minimálnu sieť špecialistov, s ktorými by boli zdravotné poisťovne povinné uzatvoriť zmluvy a ktorá by reálne postačovala na potreby pacientov a ich chorobnosť. Znamená to navýšiť počty doktorov aj rozmiestniť ich tam, kde chýbajú.

V súčasnosti sieť špecialistov určuje nariadenie vlády. V ňom je pre každý kraj stanovený počet odborných lekárov, ktorých musia zdravotné poisťovne zazmluvniť.

Najväčšia zdravotná poisťovňa Všeobecná zdravotná (VšZP) tvrdí, že zazmluvňuje viac ambulancií, ako jej určuje nariadenie a aj tak to nestačí. Jedným z dôvodov podľa nej je, že lekári si ako pôsobisko skôr vyberajú veľké mestá, na vidiek sa nehrnú. Hovorkyňa poisťovne Petra Balážová povedala, že od roku 2014 majú nové kritériá pre zmluvy a riešia rozdelenie a obsadenie ambulancií na úrovni okresu. Tento proces podľa Balážovej prebieha priebežne. Ministerstvo neodpovedalo na otázku, či urobí zmeny v minimálnej sieti. „Bude potrebná intenzívna spolupráca so samosprávnymi krajmi, ako aj s odbornými spoločnosťami,“ reagovalo v tejto súvislosti. Termíny konkrétnych krokov nespresnilo.

Chronickí pacienti

Dlhé čakacie lehoty na vyšetrenie považujú špecialisti za jeden z najväčších problémov, ktoré zdravotníctvo má a ktorým sa nik nezaoberá. Vidia ešte aj inú cestu, a to je nový spôsob ich hodnotenia.

„Mnohí pacienti sú chronickí, nasadíte im liečbu a potrebujete ich kontrolovať v pravidelných intervaloch. Keď je takýchto pacientov 80 percent, tak tí vyplnia celý čas vypočítaný na limit či rozsah, ktorý zdravotná poisťovňa priznala, a na nových pacientov už potom nezostáva priestor,“ vysvetlil kardiológ Štefan Farský.

Podľa neho by mali byť odborní lekári platení podobne ako všeobecní. Tí dostávajú takzvanú kapitáciu, platbu na počet pacientov v regióne. Inkasujú peniaze, aj keď nepracujú. Špecialisti sú platení za výkony, ktoré majú limitované. Sú to podľa neho dva extrémy, ktoré treba zjednotiť. „Nie je to jednoduché, ale treba sa o to pokúsiť, je to jediná cesta,“ povedal.

Špecializované ambulancie

rok počet
2012 6 265
2013 6 167
2014 6 157
2015 6 148

Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií

Počty pacientov

diagnóza rok 2014 rok 2015
vysoký krvný tlak 173-tisíc 185-tisíc
ischemická choroba srdca 139-tisíc 146-tisíc
astma 101-tisíc 108-tisíc
tuberkulóza 336 317
poruchy srdcového rytmu 113-tisíc 118-tisíc
choroby oka – glaukom 210-tisíc 223-tisíc
psoriáza 63-tisíc 61-tisíc
dermatitídy a ekzémy 345-tisíc 346-tisíc
choroba obličiek 37-tisíc 40-tisíc
zlyhanie obličiek 1 153 1 439
duševné poruchy 382-tisíc 406-tisíc

Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií

Z prieskumu Asociácie na ochranu práv pacientov

  • až 37 % respondentov uvádza nespokojnosť s čakacou lehotou u špecialistu
  • necelá tretina pacientov pritom čaká na termín u špecialistu do 1 týždňa, ďalšia tretina 2 až 4 týždne
  • približne 15 % pacientov čaká viac ako 3 mesiace
  • priemerne sa na termín u špecialistu čaká 7,3 týždňa

    Zdroj: Asociácia na ochranu práv pacientov

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #vyšetrenie #špecialisti #čakacie lehoty