Slovenskí vedci sú odrezaní od databáz, Plavčan odmieta, že je to hanba

Slovenskí vedci od prvého januára nemajú prístup do databáz medzinárodných vedeckých poznatkov pre dlh, ktorý zanechalo Centrum vedecko-technických informácií (CVTI).

11.01.2017 10:51 , aktualizované: 13:55
sav, slovenska akademia vied Foto: ,
Databázu využívajú aj zamestnanci Slovenskej akadémie vied.
debata (48)

Organizácia spadajúca pod ministerstvo školstva nezaplatila predplatné za používanie databáz za celý uplynulý rok. O „dočasnom odpojení prístupov do databáz“ informoval generálny riaditeľ CVTI Ján Turňa v liste slovenskej akademickej obci datovanom 9. januára.

Prístupy do vedeckých databáz Slovensko dlhodobo hradí peniazmi zo štrukturálnych fondov Európskej únie, ročne išlo o niekoľkomiliónovú sumu. Od decembra 2008 do mája 2015 na prístup k elektronickým informačným zdrojom Európa Slovensku prispela takmer dvadsiatimi miliónmi eur.

Projekt sa skončil a v priebehu celého roka 2016 sa nedokončil nijaký nový, ktorý by ho nahradil. Ako informuje generálny riaditeľ CVTI, pozastavenie prístupov do databáz platí do odvolania.

Databázy medzinárodných vedeckých poznatkov sú pre vedcov vitálne dôležité. Žiadna vedecká práca nemôže úspešne napredovať bez toho, aby mal vedecký pracovník možnosť konfrontovať svoj postup a východiská s posledným publikovaným výsledkom na danú tému. Uviedol to predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík k dočasnému pozastaveniu prístupu k databázam. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa predsedu SAV Monika Hucáková.

Šajgalík uviedol, že dlhodobý výpadok prístupu k týmto databázam by mohol znamenať nesplnenie merateľných ukazovateľov v mnohých projektoch. „SAV je však optimistická a verí, že tento výpadok bude iba krátkodobý a bez významnejšieho vplyvu na riešenie projektov,“ dodal Šajgalík v súvislosti s tým, že vedci nemajú od začiatku roka prístup do vedeckých databáz. Akadémia tiež uvádza, že prístup k databáze medzinárodných vedeckých poznatkov Science Direct, Scopus a k ďalším databázam je v súčasnom globalizačnom a interdisciplinárnom prepojení vedy a výskumu už nevyhnutnou súčasťou práce vedcov.

"SAV sa bude zaoberať dočasným zastavením prístupu do medzinárodných databázna svojom predsedníctve v Košiciach,“ uviedla Hucáková.

Plavčan odmietol, že rezort zanedbal situáciu

Ministerstvo školstva v dnešnej reakcii ubezpečuje, že rezort vyrieši problém v najbližších dňoch poskytnutím financií priamo zo svojho rozpočtu. Ministerstvo pripravuje plán, ako v budúcnosti zabezpečiť prístup do vedeckých databáz aj inou formou financovania ako prostredníctvom finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ.

Problémom podľa ministra školstva Petra Plavčana je aj to, že 50 percent týchto databáz je využívaných z Bratislavského kraja, ktorý má pri čerpaní eurofondov špecifické postavenie. V minulosti boli prístupy do databáz platené práve z eurofondov. „Takisto aj sú pomerne zložité rokovania s prevádzkovateľmi a napríklad s niektorými z týchto prevádzkovateľov majú problémy aj iné štáty, ako napríklad taký bohatý štát ako Fínsko,“ tvrdí Plavčan. Minister zároveň odmietol, že rezort situáciu podcenil, že by na to niekto zabudol, alebo že by to bola hanba.

„Nedalo sa očakávať vypnutie, tento problém riešime intenzívne v týchto dňoch, ale riešil sa aj v priebehu druhého polroka 2016. Ide o to, že sú pomerne zložité rokovania s prevádzkovateľmi. Ten projekt, ktorý bude spustený tento rok z eurofondov, tak 50 percent čerpania databáz sa týka Bratislavského kraja,“ zopakoval Plavčan.

Minister chce zároveň urobiť dôkladnú analýzu, ktorá povie, ktoré databázy sú potrebné pre všetkých, ktoré len pre niektoré školy, odbory. Treba podľa neho takisto rokovať so Slovenskou rektorskou konferenciou o tom, kto a ako sa bude spolupodieľať na financovaní týchto databáz.

„V budúcnosti bude potrebné vymyslieť spôsob financovania zo štátneho rozpočtu a spolufinancovania tých, ktorí ho využívajú,“ dodal. Ako ďalej vysvetlil, napríklad v Českej republike sa vysoké školy podieľajú na spolufinancovaní v rozsahu od 20 do 80 percent.

Matovič vyzval Fica, aby odvolal Plavčana

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyzval premiéra Roberta Fica (Smer), aby odvolal Plavčana z funkcie. Ako dôvod na tlačovej konferencii Matovič uviedol, že Plavčan nezaplatil tisíckam slovenských vedcov prístupy do svetových databáz. „Dnes má šancu, aby ho vyhodil. Je to Plavčan, ktorý spáchal zločin na slovenskej vede,“ adresoval Matovič premiérovi s tým, že Fico sám vyhlásil, že je proti diletantom. Práve za diletanta Matovič ministra školstva považuje.

Matovič dodal, že minister o probléme vedel od začiatku svojho pôsobenia na stoličke ministra. „Ficovi ani Andrejovi Dankovi (SNS) nevyhovuje inteligentný volič,“ dodal Matovič ako jeden z dôvodov, prečo Plavčan nekonal. Podľa neho Smer ani SNS nenašli vo svojich radoch žiadneho schopného ministra. „A tak tam dali Plavčana. On je prejav neschopnosti. Na tomto biznise sa nedá nič ukradnúť a preto ich to nezaujíma,“ povedal.

Matovič uviedol, že informácia, že vedci nemajú prístup k databázam, sa objavila v deň, keď sa spustil projekt, ktorý za 15 mil. eur kopíruje to, čo robí google. „Nemáme tri milióny na to, aby sme zaplatili veľmi dôležitý prístup do svetových databáz,“ dodal s tým, že 15 miliónov sa našlo na iný projekt.

Financovanie by mal podľa Matoviča zabezpečiť štát. Aj to je podľa neho spôsob, aby kvalitní vedci neodchádzali zo Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #databáza #slovenskí vedci #CVTI