Gašpar: Gajdoš bol na Gorilu neskúsený

Polícia začne po piatich rokoch od vypuknutia kauzy Gorila v najbližších dňoch verejne prezentovať, ako prebiehalo a dopadlo vyšetrovanie niektorých zo 17 už ukončených prípadov. Prisľúbil to policajný prezident Tibor Gašpar. Ten zároveň označil vyhlásenia bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Mareka Gajdoša pre niektoré médiá za klamlivé a zavádzajúce. Podľa Gašpara nemal Gajdoš dostatok skúseností, aby šéfoval tímu pre vyšetrenie kauzy Gorila.

12.01.2017 16:46 , aktualizované: 13.01.2017 08:00
Tibor Gašpar, polícia, policajný prezident Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (295)

Údajný spravodajský spis Gorila, opisujúci korupčné vzťahy politikov z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu a finančnej skupiny Penta, spustil v januári 2012 nevídané masové protesty. Na jeho vyšetrenie sa zriadil špeciálny policajný tím, ktorý do konca minulého roka viedol Marek Gajdoš.

Ako povedal policajný prezident, Gajdoš, ktorý bol za šéfa tímu určený rozkazom ministra vnútra Daniela Lipšica, bol vyšetrovateľom len od roku 2010. „Pred Gorilou nevyšetroval prípady korupcie ani neviedol tím viacerých policajtov,“ povedal Gašpar s tým, že Gajdoš prešiel v rámci svojho kariérneho postupu z obvodnej úrovne hneď na Úrad boja proti korupcii, preskočil teda okresnú aj krajskú úroveň.

Gašpar zároveň zdôraznil, že Gajdoš v rozhovoroch pre Denník N a portál aktuality.sk kritizoval úroveň niektorých policajtov vo vyšetrovacom tíme, nikdy však za ním neprišiel s návrhom ich vymeniť.

Na otázku novinárov, prečo napriek tomu, že Gajdoša považoval za neskúseného ho ponechal vo funkcii argumentoval policajný prezident citlivosťou prípadu Gorila. Politici a novinári by v takom prípade podľa neho poukazovali na politizáciu vyšetrovania. Na margo medializovaných sporov Gajdoša a dozorujúceho prokurátora kauzy Gorila, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, Gašpar uviedol, že Kováčik je na rozdiel od Gajdoša skúsený prokurátor s dlhoročnou praxou. Napriek tomu skonštatoval, že vo vyšetrovacom tíme je mnoho skúsených ľudí a on vždy dbal na to, aby bol materiálne aj personálne zabezpečený.

Gašpar zároveň kritizoval politikov, ktorí sa podľa neho snažia v medializovaných kauzách vyšetrovať, obviňovať aj súdiť. „Chcem aby fungovanie polície bolo odborné a bez politických vplyvov,“ dodal.

Prokurátor Kováčik Gajdošove vyjadrenia nekomentoval. Úrad špeciálnej prokuratúry odmietol tiež zverejniť, či sa dozorujúci prokurátor stotožnil s uznesením Gajdoša o obvinení dvoch bývalých manažérov Bratislavskej teplárenskej. Oboch Gajdoš obvinil tesne pred odchodom z funkcie. „Po právoplatnom ukončení trestnej veci poskytneme o predmetnej trestnej veci podrobné informácie vrátane vyhodnotenia výsledkov a činnosti vyšetrovacieho tímu,“ reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Kauza Gorila sa znovu objaví na parlamentnej pôde. Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Richard Vašečka (OĽaNO) chce, aby na mimoriadne zasadnutie výboru minister vnútra Robert Kaliňák a špeciálny prokurátor Kováčik prišli vysvetliť podozrenia z marenia vyšetrovania, ktoré vyslovil Gajdoš. Ak vo výbore nebudú pochybnosti vyvrátené, bude hnutie podľa Vašečku iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Bývalý šéf policajného tímu zriadeného na vyšetrovanie kauzy Gorila Marek Gajdoš odišiel v januári do civilu, pričom sa spomínali aj spory v súvislosti s vedením vyšetrovania s inými zainteresovanými osobami. Najčastejšie sa v médiách spomínal dozorujúci prokurátor prípadu, ktorým je špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Od 1. decembra pôsobí ako vedúci tímu určeného na vyšetrovanie kauzy Gorila vyšetrovateľ Lukáš Kyselica. Tím na vyšetrenie kauzy Gorila založili v januári 2012. Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, pričom jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník SIS Peter H.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Tibor Gašpar #Marek Gajdoš