Pochybnosti okolo sídla kotlebovcov trvajú

Použila Kotlebova strana peniaze od štátu na luxusné bývanie svojho predsedu alebo na stranícke sídlo? Odpoveď na túto otázku úrady nedali. Zo stavebného dozoru, ktorý si v januári prezrel rodinný dom v časti Banskej Bystrice, však vyplýva, že žiadne opravy na kancelárske priestory sa tam nekonajú. Nehnuteľnosť sa podľa inšpektorov využíva ako rodinný dom.

13.01.2017 20:00
kotlebov dom, ľsns, Foto:
Nehnuteľnosť s priestranným nádvorím kúpila vlani v auguste Kotlebova strana.
debata (1)

Aktivista Miroslav Dragun z Inštitútu na rozvoj Bratislavského kraja, zistenia dozoru považuje za dôkaz toho, že predseda ĽS NS Marian Kotleba klamal, keď tvrdil, že tam bude sídlo strany. Podľa aktivistu boli peniaze štátu zneužité na jeho súkromné bývanie.

„Keďže v dome neboli vykonané žiadne stavebné práce a stavba sa užíva ako rodinný dom, Kotleba a jeho politická strana sú usvedčení ako klamári,“ vyhlásil Dragun s tým, že Kotleba by sa mal za tieto klamstvá zodpovedať a aj za nakladanie s peniazmi od štátu.

Nehnuteľnosť kúpila strana za 229-tisíc eur v auguste minulého roka v banskobystrickej časti Jakub. Vyplatila ju z 5-miliónového balíka, ktorý zinkasovala za volebný výsledok. Dom pozostáva z troch bytových jednotiek.

Na rozsiahlom pozemku sa nachádza garáž, altánok s detským ihriskom a jazierko. Ideálny je na bývanie rodiny s deťmi. Navyše stojí blízko frekventovanej štvorprúdovej cesty smerom na Donovaly. Susedia potvrdili, že sa tam župan a poslanec parlamentu objavuje často.

Podľa zistení Štátneho stavebného dozoru žiadna prestavba sa v dome nekonala. „Pracovníci stavebného úradu vykonali štátny stavebný dohľad, v ktorom bolo zistené, že na rodinnom dome a priľahlej garáži neboli vykonávané také stavebné práce, ktoré by vyžadovali stavebné povolenie alebo ohlásenie stavebných úprav,“ povedala Dominika Mojžišová z kancelárie primátora Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Stavba sa podľa nej využíva v súlade s vydaným kolaudačným rozhodnutím, teda ako rodinný dom. Podpredseda ĽS NS Milan Uhrík tvrdí, že doteraz vykonali len také úpravy, ktoré si nevyžadujú stavebné povolenie ani ohlásenie.

Dragun tu poukazuje, že kotlebovci sa zamotali do vlastných lží. „Do domu, ktorý nadobudli v auguste minulého roka, nechceli nikoho pustiť. Tvrdili, že sa tam vykonávajú stavebné práce, búrajú sa priečky,“ pripomína aktivista. Preto dal inštitút podnet, aby bol v sídle vykonaný stavebný dohľad, a ten zistil, že sa tam nič nedeje.

Peniaze, ktoré dostanú politické strany za volebné výsledky, sa nemôžu použiť na súkromné účely, rovnako ani na pôžičky, úvery, podnikanie, ručenie za záväzky, úhradu pokút. Denník Pravda sa opýtal ministerstva vnútra, či preverí, ako skončila v ĽS NS štátna dotácia. Rezort odpovedal, že správnosť použitia peňazí vykonáva Finančná správa.

V januári išlo o druhý pokus vykonať v dome stavebný dozor. Prvýkrát sa o to inšpektori pokúsil vlani v novembri. Straníci si však poštu, kde úrad oznamoval termín, neprebrali a inšpektori sa do nehnuteľnosti nedostali. Dragun má iný názor. „Prvú výzvu sme obdržali aj my a aj sme sa v termíne osobne zúčastnili, navyše sme o tom aj verejne informovali, prešlo to všetkými médiami,“ pripomenul aktivista.

Na stavebný úrad sa obrátil Inštitút na rozvoj Bratislavského kraja. Reagoval tak na informácie o kúpe domu a pochybnosti o jeho využití. Inštitút sa úradu pýtal, či strana požiadala o stavebné povolenie alebo ohlášku vykonania drobných stavebných prác.

„Podnet som dal v októbri, mesto mi oznámilo, že strana nič také nespravila ani nepožiadala o zmenu využitia stavby rodinného domu,“ skonštatoval Dragun. Aktivista poukazuje na to, že ak sa má nehnuteľnosť využívať ako sídlo strany, mala by sa prestavať na administratívne a kancelárske priestory, s čím súvisia stavebné povolenia. A o tie ĽS NS doteraz nepožiadala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS