Zákaz otvorených obchodov podporili aj SNS a Most-Híd

Návrh poslancov Smeru Jána Podmanického a Mariána Kéryho obmedziť predaj počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja získal podporu aj ďalších koaličných strán. Do parlamentu tak návrh ide aj s podporu poslancov SNS a Most-Híd. Poslanci návrh tento týždeň predložili do NR SR. Zákonodarný zbor o ňom bude rokovať vo februári. Pod novelu Zákonníka práce sa podpísali za SNS predseda poslaneckého klubu Tibor Bernaťák a Jaroslav Paška. Za Most-Híd pridali podpisy Edita Pfundtner a Irén Sárközy. Zo Smeru sa pridali aj Ľuboš Blaha a Vladimír Matejička.

14.01.2017 13:54
debata (37)

Národná rada Slovenskej republiky už v roku 2008 upravila Zákonník práce tak, že zamestnancovi nie je možné nariadiť, ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác v dňoch 1. januára, vo Veľkonočnú nedeľu, 24. december po 12:00 hodine a 25. decembra.

„Uvedenú zmenu verejnosť prijala pozitívne. V ostatnom čase však v spoločnosti rezonuje debata o rozšírení okruhu dní, na ktoré by sa vzťahovala rovnaká výnimka,“ zdôvodnil predloženie návrhu Podmanický. Uvedená požiadavka podľa neho vyplýva z toho, že mnohí zamestnanci vykonávajúci prácu v predajniach sa počas sviatkov nemôžu riadne venovať svojim rodinám, pretože v čase, keď sú ich deti a ostatní rodinní príslušníci doma, títo zamestnanci pracujú.

„Ochranu manželstva, rodičovstva, rodiny a osobitne detí a mladistvých garantuje Ústava SR. Práca, ktorou je počas sviatkov maloobchodný predaj, nie je dôležitejšia ako rodina, ako deti, ktorým sa rodičia nemôžu venovať, a to napriek tomu, že platené pracovné voľno vo sviatok im garantujú právne predpisy platné v Slovenskej republike,“ zdôraznil Podmanický s tým, že v mnohých pôvodných členských krajinách EÚ sa dodržuje zákaz práce vo sviatok.

Podľa Kéryho v záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami Slovenskej republiky ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác. Týmito dňami sú: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok do 14:00 hodiny, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12:00 hodine, 25. december a 26. december.

Podľa Blahu ide pri tomto návrhu o ochranu pracujúcich. „To je kľúčové pre klasickú ľavicu. Obmedzenie konzumerizmu je témou aj pre modernú ľavicu,“ povedal Blaha. Návrh na sociálnej sieti podporila aj europoslankyňa Monika Beňová. „Zatváranie obchodov počas štátnych sviatkov je veľmi dobrý návrh. A mali by byť zatvorené aj v nedeľu,“ napísala.

Hnutie Sme rodina už avizovalo, že podporí návrh. Ako povedal Boris Kollár, Podmanického návrh je rozumným kompromisom medzi snahou zatvoriť obchody počas všetkých nedieľ a súčasným stavom. „Cítime spoločenský tlak na zatvorenie obchodov. Ženy, matky si to zaslúžia. Z pohľadu rodín je to dobrý krok,“ povedal Kollár.

O tomto návrhu v pondelok rokovalo mimoriadne predsedníctvo Hospodárskej a sociálnej rady SR (HSR). Návrh na zákaz maloobchodného predaja cez sviatky odborári vítajú. Problém s návrhom nemá ani Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, ani Republiková únia zamestnávateľov. „Ambíciu pánov poslancov akceptujeme a vítame," povedal viceprezident AZZZ Roman Karlubík. Zákaz predaja cez sviatky podľa viceprezidenta RÚZ Ľuboša Sirotu Slovensko posúva medzi civilizované krajiny.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #maloobchod #Most-Híd #Smer