Do aktívnych záloh vstúpilo prvých 40 bývalých vojakov

Na tohtoročnom cvičení pre bývalých vojakov, ktorí sa prihlásili do projektu aktívnych záloh, sa zúčastnia 40 ženisti. Hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková potvrdila, že z pôvodných 87 záujemcov rezort nakoniec podpísal dohodu o zaradení do aktívnych záloh so 40-timi. Ide o ženistov, ich výcvik sa uskutoční v máji.

14.01.2017 17:20
debata (65)

Pilotný projekt aktívnych záloh rezort obrany spúšťa na základe novely zákona o brannej povinnosti z januára minulého roka. Armáda ich chce v prvom rade využívať v domácom krízovom manažmente, napríklad pri prírodných katastrofách. Minister obrany Peter Gajdoš v minulosti zdôraznil, že teraz je počet aktívnych záloh na úrovni 0. Systém roky nebol riešený, vojaci v zálohe roky necvičili a nepripravovali sa a on je rád, že to idú meniť.

Po absolvovaní aspoň 75 percent výcviku budú mať vojaci v aktívnej zálohe nárok raz ročne na motivačný príspevok 600 euro, ktorý im bude vyplácaný spätne. Ak budú povolaní na riešenie nejakej situácie alebo na cvičenie, zamestnávateľ ich bude musieť pustiť z práce, armáda im prostredníctvom zamestnávateľa vyplatí ušlú mzdu a alikvótnu výšku platu vojaka podľa hodnosti a toho, na koľko dní boli aktivovaní.

Náklady na tento prvý pilotný projekt odhadujú na 74-tisíc eur. Do konca volebného obdobia chcú vycvičiť približne 250 vojakov pre aktívne zálohy. V ďalších rokoch budú v závislosti od finančných prostriedkov hľadať chemikov a potom aj delostrelcov.

V minulom roku bol spustený aj pilotný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. Tá je určená pre tých, ktorí neabsolvovali žiadny vojenský výcvik a neboli teda v minulosti na základnej vojenskej službe alebo profesionálnymi vojakmi. Pilotný projekt absolvovalo 31 záujemcov (22 mužov a deväť žien), ktorí po skončení výcviku boli povýšení do hodnosti vojakov 2. stupňa a zaradení do záloh.

Ministerstvo v tomto prípade už pripravilo novelizáciu zákona, aby projekt dobrovoľnej vojenskej služby zatraktívnilo a v budúcnosti prilákal viac záujemcov. Dĺžka dobrovoľnej vojenskej prípravy by sa mala skrátiť z 12 týždňov na 11 a zvýšiť by sa mal finančný príspevok približne o 200 eur na 575 eur. Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy by mali mať garantovaný jednoduchší prístup do ozbrojených síl, policajného zboru, k hasičom a záchranárom.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #aktívne zálohy