Nový šéf polície má vzísť z konkurzu

Opráši rezort vnútra svoju ideu spred dvoch rokov, keď chcel zmeniť obsadzovanie vrcholových pozícií v polícii? Vtedy navrhoval, aby sa funkcionári vyberali konkurzom, nakoniec z toho zišlo. Tému opäť otvorili lídri koaličných strán minulý týždeň vo štvrtok. Avizovali, že budú rokovať o novom spôsobe výberu policajného prezidenta. Jeho vymenovanie je dnes výlučne v kompetencii ministra vnútra.

16.01.2017 07:00
debata (10)
Policajný prezident Tibor Gašpar je za zmenu... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Tibor Gašpar, Policajný prezident Tibor Gašpar je za zmenu spôsobu obsadzovania najvyššej policajnej funkcie.

Pre nové pravidlá bude treba meniť zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. Či jeho novelu pripraví rezort vnútra, to sme sa nedozvedeli. „Vedú sa o tom koaličné rozhovory. Keď dôjde k dohode, budeme informovať,“ reagoval stručne hovorca ministerstva Ivan Netík.

Konkrétnejší už bol predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd Gábor Gál. Pripustil síce, že sa o tom zatiaľ len diskutuje, ale Most-Híd má určité predstavy. „Určite by mali byť kandidáti na tento post verejne vypočutí na príslušnom parlamentom výbore. Pri nich by mal mať minister vnútra voľnú ruku, ktorého z nich vyberie za šéfa Policajného zboru,“ uviedol Gál.

Podľa neho treba ešte spresniť detaily a novela zákona by sa mohla objaviť na rokovaní pléna na jar. Policajný prezident Tibor Gašpar je za zmenu spôsobu obsadzovania najvyššej policajnej funkcie.

„Absolútne súhlasím s tým, aby tu boli výberové konania, aby kandidát prešiel híringom v odbornej komisii. Nie som presvedčený, že by práve politici, ktorí sa dožadujú híringu, mohli všetci spĺňať kritériá a správne posúdiť, ktorý kandidát je vhodnejší. Som preto za odborné komisie,“ povedal Gašpar.

Pripomenul však, že z politického hľadiska treba zodpovedať otázku, kto bude mať zodpovednosť za vnútornú bezpečnosť štátu. „Či to bude minister vnútra, alebo policajný prezident. Ak to bude minister, logicky je tu otázka, či si má právo vybrať z nejakých kandidátov, ktorí prejdú výberovým konaním, alebo mu policajného prezidenta určí iný subjekt, ako napríklad prezident republiky,“ vysvetlil Gašpar.

Absolútne súhlasím s tým, aby tu boli výberové konania, aby kandidát prešiel híringom v odbornej komisii.
Tibor Gašpar,policajný prezident

V prípade, že sa bude polícia viac osamostatňovať, mala by podľa Gašpara platiť zásada, že za všetky pochybenia ponesie zodpovednosť policajný prezident. „Som za zmenu menovania a väčšiu nezávislosť,“ doplnil Gašpar s tým, že na návrhu sa bude podieľať.

Pôvodná novela ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) sa v parlamente objavila v septembri 2015. Navrhoval v nej, aby policajného prezidenta, jeho viceprezidentov a šéfa inšpekcie už nevyberal minister, ale by vzišli z konkurzov.

Päťčlennú komisiu, ktorá mala funkcionárov vyberať, mal vymenúvať minister. Komisia mala stanoviť poradie uchádzačov, posledné slovo zostávalo ministrovi. Vtedajšia opozícia s tým nesúhlasila, vyčítala Kaliňákovi, že si chce pár mesiacov pred voľbami do parlamentu zabetónovať vo vedení polície svojich ľudí.

Nakoniec boli paragrafy o výbere funkcionárov z novely vypustené. V súčasnosti platí, že prezidenta, viceprezidenta a šéfa inšpekčnej služby Policajného zboru vymenúva do funkcie minister vnútra. Ten má možnosť odvolať ich aj bez uvedenia dôvodu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ministerstvo vnútra #Tibor Gašpar