Univerzitám stopla databázy aj národná knižnica

Ďalšia strata informačných zdrojov. Univerzity prišli o prístup k odborným textom k ďalšej databáze Ebsco. Jej licenciu pre celé Slovensko zastrešovala Slovenská národná knižnica, ktorej zriaďovateľom je ministerstvo kultúry.

16.01.2017 14:00
debata (6)

To tvrdí, že keď sa s rezortom školstva dohodne na spolufinancovaní, dáta budú opäť k dispozícii. Od januára je tiež pre vedcov a študentov nedostupná najväčšia databáza v Európe, ktorú dodáva firma Elsevier.

Prístup k tisíckam odborných publikácií a časopisov poskytovalo Ebsco na základe licencie od roku 2003, ktorú platila iba Slovenská národná knižnica. Údaje z nej využívali nekomerčné knižnice – teda akademické, vedecké, lekárske, verejné, ďalej parlamentná knižnica, knižnice ministerstiev aj mimovládnych organizácií, ktoré poskytujú služby verejnosti.

Na konci minulého roka národná knižnica podľa listu, ktorý rozposielala odberateľom, skončila s Ebsco spoluprácu. List má denník Pravda k dispozícii. Dáta sú nedostupné od 1. januára tohto roku. Národná knižnica pripomenula, že prístup si môžu jednotlivé knižnice riešiť individuálne alebo spoločným nákupom viacerých z nich.

Rezort kultúry situáciu vysvetľuje tým, že sa s ministerstvom školstva nedohodli na financovaní. Minister kultúry Marek Maďarič ešte vlani požiadal ministra školstva Petra Plavčana, aby aj on prispel, keďže hlavným užívateľom databázy sú práve akademické knižnice v jeho pôsobnosti. Podľa údajov rezortu kultúry ju využívajú takmer na 90 percent.

„Po opätovnej priamej výzve mu dal minister školstva prísľub, že sa na tomto spolufinancovaní rezort školstva bude podieľať minimálne 50 percentami. Keď sa obe ministerstvá dohodnú na pomere spolufinancovania, nič nebude brániť vypísaniu súťaže na dodávateľa licencie,“ uviedol hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Kedy k dohode dôjde, sa denník Pravda nedozvedel.

V prípade prístupu do vedeckých databáz Elsevier, ktoré sú od januára nedostupné preto, lebo Centrum vedecko-technických informácií spadajúce pod ministerstvo školstva nezaplatilo za ich používanie ani za vlaňajší rok, školský rezort opakuje, že to vyrieši v najbližších dňoch. Najprv tvrdil, že peniaze vyčlení z vlastného rozpočtu, teraz uvažuje, že prevádzkovateľovi bude stačiť písomný prísľub financovania v budúcich mesiacoch.

Univerzity aj vedecké inštitúcie nepoužívajú iba jeden zdroj vedeckých materiálov a publikácií. Upozorňujú však, že aj tie databázy, ktoré im zostali, napríklad Web of Science, fungujú na dobré slovo a môžu o ne prísť.

Niektoré školy si prístupy zaplatili samy. „Databáza Ieee je špeciálne zameraná na vedeckú literatúru z oblasti elektrotechniky a informačných technológií, teda vyslovene oblastí, ktoré naši študenti potrebujú. Preto sme si ju v užšej verzii zaplatili sami, aby naši študenti mohli dokončiť svoje záverečné práce,“ povedala hovorkyňa Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Andrea Settey Hajdúchová.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #univerzity #databáza #Ebsco