V Smilne je pre vrty stále dusno

Prieskumné vrty na zistenie prítomnosti ropy a zemného plynu v Smilne v okrese Bardejov už viac ako rok vyvolávajú búrlivé reakcie miestnych. Situáciu v obci sa snažil upokojiť aj minister environmentálneho rezortu László Sólymos.

16.01.2017 15:00
debata (39)

Ten americkej firme Alpine Oil and Gas, s. r. o, (AOG) navrhol, aby dobrovoľne vypracovala štúdiu vplyvu vrtov na životné prostredie.

Firma však také odporúčanie neprijala, namieta, že by jej stúpli náklady. „Znamenalo by to neprimeranú finančnú záťaž,“ vysvetľuje odmietnutie štúdie konateľ firmy AOG Alexander Fraser. Predbežné posúdenie vplyvov na životné prostredie by podľa neho mohlo trvať minimálne pol roka. „To by sa mohlo rôznymi námietkami predĺžiť o ďalších šesť mesiacov,“ naznačuje konateľ.

Predpokladané náklady by tak podľa neho predstavovali až 300-tisíc eur. „Celková suma na prieskumný vrt by oproti pôvodnému rozpočtu narástla spolu približne o milión eur,“ konštatuje Fraser.

Firma sa neobáva ani zhoršenia vzťahov s obyvateľmi v Smilne. Argumentuje tým, že získala všetky potrebné povolenia a že vrty sú bezpečné.

„Z celkového počtu 700 obyvateľov obce proti aktivitám AOG pravidelne protestujú štyria obyvatelia. Protestujúcich dopĺňa asi 10–15 ľudí z iných častí Prešovského kraja. Aktivisti nikdy nevysvetlili presnú povahu svojich námietok a odmietajú rokovania s AOG,“ dodáva Fraser. Spoločnosť navyše prispieva do rozpočtu obce prostredníctvom každoročne odvádzaných licenčných poplatkov a podporuje miestny futbalový klub.

Náčelník Lesoochranárskeho združenia VLK Juraj Lukáč, naopak, tvrdí, že nespokojní s priebehom celého procesu sú nielen obyvatelia Smilna, ale aj Ruskej Poruby či Oľky. „Obyvatelia to vyjadrili nadpolovičnou väčšinou v petícii, ktorú potvrdilo vždy obecné zastupiteľstvo. Takže žiadni štyria občania,“ zdôrazňuje Lukáč.

„Sú podozrenia z použitia karcinogénnych látok, z kontaminácie spodných vôd či z iných poškodení životného prostredia,“ vymenúva Lukáč. Všetky obavy môže podľa neho veľmi ľahko odstrániť štúdia. „Jej odmietanie logicky zvyšuje obavy u miestnych obyvateľov,“ konštatuje Lukáč.

Minister životného prostredia Sólymos koncom novembra minulého roka vyzval ťažiarov, aby vo vlastnej réžii zistili, aké dosahy budú mať prieskumné vrty na okolitú krajinu. Podmienky geologického prieskumu sa v súčasnosti preverujú hĺbkovou ministerskou kontrolou. V prípade odhalenia nedostatkov môže firma prísť o licenciu.

Tú firma AOG získala pred jedenástimi rokmi na katastrálne územia obcí Krivá Oľka v okrese Medzilaborce, Smilno v okrese Bardejov a Ruská Poruba v okrese Humenné. Spoločnosť plánuje do vrtov investovať približne 4,5 milióna eur, pričom peniaze by mali smerovať do štátnej kasy aj do rozpočtov samospráv.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #László Solymos #Smilno #vrty