Vtáčiu chrípku našli u ďalších uhynutých labutí

Testy potvrdili vtáčiu chrípku u uhynutých labutí vo Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky. Ako uviedla riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Nových Zámkoch Katarína Tóthová, prijali opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu nákazy, ktoré sa týkajú obce Dvory nad Žitavou, chovateľov hydiny v tejto obci a poľovníckeho združenia.

17.01.2017 09:31
debata
Šestnásť uhynutých labutí, ktoré voľne žili na jazere vo Dvoroch nad Žitavou, našli ešte minulý týždeň v stredu. Kde sa labute vtáčou chrípkou nakazili, ťažko zistiť, je však možné, že sem prileteli za vodou a potravou z okresu Komárno. Pri obci Veľké Kosihy v okrese Komárno sa nedávno potvrdilo ohnisko vtáčej chrípky, tiež tam uhynuli labute.

Ide o piatu oblasť výskytu vtáčej chrípky u nás v priebehu troch týždňov. Prvý prípad objavili v bratislavskej Dúbravke u domácej hydiny, ďalšie ohniská nákazy sa týkali divých vtákov v okrese Komárno a kačíc v košickej zoo. Nové prípady nákazy v chove hydiny potom našli v piatok v obci Chmeľov v okrese Prešov.

V susednom Maďarsku hlásia už 330 ohnísk nákazy, ktorá je hojnejšia v oblasti Dunaja, pretože práve tam sa zastavujú sťahovavé vtáky a dochádza k ich kontaktu s miestnymi operencami. V susednom Česku majú vtáčiu chrípku tiež – včera objavili nový prípad v juhočeských Libějoviciach v okrese Strakonice. V krajine je sedem ohnísk, pričom nakazená labuť a ďalšia s podozrením na nákazu sa našli už aj v metropole Prahe. V Česku sa sledujú chovy hydiny v ochranných zónach okolo miest výskytu, dovedna už museli usmrtiť 13-tisíc kusov vtákov. Štát je pripravený poskytnúť chovateľom finančnú kompenzáciu.

Prenos vtáčej chrípky na človeka sa u nás zatiaľ nepreukázal, pri epidémii pred desiatimi rokmi však na túto chorobu zomierali v zahraničí aj ľudia. Najviac obetí pochádzalo z juhovýchodnej Ázie. Nákaza je pravdepodobnejšia tam, kde žijú ľudia a vtáky v tesnom kontakte na malom priestore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba